Американци су након победе у Хладном рату постали превише самоуверени, напустили су идеју о колективној безбедности и помоћу НАТО изградили нову империју. Русија се с правом побунила против ширења Алијансе на исток, каже Михаил Горбачов

Американци су након победе у Хладном рату постали превише самоуверени, те су искористили НАТО да освоје свет, каже последњи лидер Совјетског Савеза Михаил Горбачов (90). Он је у интервјуу РИА Новостима критиковао Вашингтон због његових империјалистичких тенденција, истичући да се Русија с правом побунила против ширења Алијансе на исток.

Ништа паметно

Тридесет година од распада СССР, у тренутку кад се Русија и САД поново налазе на ивици рата, Горбачов је констатовао да је НАТО био само оруђе у рукама Американаца за освајање света.

– Након распада СССР 1991. САД су постале превише арогантне и самоуверене. Та ароганција им је ударила у главу. Америка је прогласила победу у Хладном рату. Тада смо заједно извукли свет са ивице сукоба, из трке у нуклеарном наоружању. Међутим, „победници“ су одлучили да изграде нову империју – казао је Горбачов, који ретко износи критике на рачун САД.

Према његовим речима, америчке империјалистичке амбиције су разлог што је Вашингтон подржао идеју ширења НАТО на исток.

– Америка је искористила то што руско руководство у почетку није реаговало и потпуно је напустила идеју о колективној безбедности. Ништа паметно није предузето. Париска декларација, идеје о колективној безбедности и формирање савета безбедности Европе, све о чему смо озбиљно дискутовали 1991, пало је у заборав – нагласио је Горбачов, додајући да је за то делимично криво и руско руководство, које је, такође, напустило идеју о колективној безбедности у Европи.

На питање новинара да ли је било могуће изградити другачији однос с Вашингтоном, без предрасуда према Русији, бивши совјетски лидер подсетио је да је распад СССР узроковао пад економије и хаос у земљи.

– Како је било могуће имати равноправан однос са САД и Западом у таквој ситуацији? Американци су то искористили – оценио је Горбачов, наводећи да јасан став данашње Русије даје наду да ће доћи до баланса.

Очекује договор

Он подржава то што је руски председник Владимир Путин упутио безбедносне предлоге Вашингтону и нада се да ће се предстојећи разговори двеју страна завршити договором.

– Подржавам разговоре између Путина и америчког председника Џозефа Бајдена. Надам се да ће постићи неки договор. У овом тренутку потребан је договор, који ће свим европским државама обезбедити да се осећају сигурно – рекао је бивши лидер СССР, који је, иначе, на Западу веома цењен, док је за Русе најомраженији лидер у историји земље.

Оставите Коментар