ОМИЉЕНИ слоган филоамериканаца је: „Никада се не кладите на пораз Америке!“. Међутим, ни неки од најмоћнијих Американаца се више не би кладили на победу САД.

Познати амерички инвеститор-милијардер, Ворен Бафет продао је 84 одсто својих акција у утицајној банци Голдман Сакс.

Иако Бафет није продао сва своја (огромна) улагања у америчке хартије од вредности – многи се већ питају: да ли је и ово бежање са брода који…

Поготово што је Бафет акције Голдман Сакса купио 2009-те, у време светске финансијске кризе и панике на берзама. И што је већ потпуно ликвидирао своје мањинске пакете акција у свим америчким авиокомпанијама.

За многе у САД је ово знак да „пророк из Омахе“ песимистички гледа на оно што чека САД у блиској будућности.

Други милијардер, оснивач инвестиционог фонда Апалуза Менаџмент, Дејвид Тепер, рекао је у једном тв-интервјуу да су америчке цене акција само једном у историји – још 1999-те – биле више надуване него што су данас.

И Стенли Дракенмилер, бивши партнер Џорџа Сороша и такође милијардер, на састанку Њујоршког економског клуба рекао је да је однос потенцијалних ризика и потенцијалних добити САД најгори откад он памти.

Он је изразио сумњу и у свемоћ америчког Система фдералних резерви иако једини има власт над штампањем долара.

Дракенмилер отворено говори: „Многи говоре: не брините, Федералне резерве вас покривају. Постоји само један проблем: наше анализе указују да то није истина. Волео бих да грешим, али мислим да је нереалан стреловити повратак (економије САД) на ниво пре пандемије“.

Ни трећи познати амерички милијардер – Марк Кубан – није оптимиста:

„Мислим да је готово немогуће предвидети одакле ће доћи потрошачка и корпоративна потражња, а без ње нема брзог опоравка“.

Америчка новинска агенција Bloomberg већ је поставила неугодно питање: „Може ли разорена Америка водити хладни рат са Кином? Коронавирус јесте ујединио Американце против агресије Пекинга, али ће испразнити буџет Пентагона“.

Разочаравајућа прогноза за Сједињене Државе, а прилично пријатна за остатак света гласи: сукоб великих размера између САД и Кине ослабиће обе земље.

У изјавама и поступцима америчких милијардера осећа се страх. Можда и зато што постоје изгледи да постпандемијске промене у свету неће бити у корист досадашњег хегемона…

Оставите Коментар