„Нема ни политичке воље, ни средстава а камоли оног пропагандног набоја који је постојао да се заустави Милошевић. Јер немамо персонификацију зла – Милорад Додик то не може да буде”.

Годину дана од председничких избора Американци су и даље подељени у непомирљиве таборе, а све су чешћа упозорења да то земљу води у хаос и чак грађански рат.

У таквој ситуацији није искључено да ће власт покушати да спољном интервенцијом покрије нарастајуће унутрашње проблеме, али то, сматрају саговорници Спутњика, неће бити на Балкану.

Тему друштвених подела па и потенцијалне претње од грађанског рата у САД ових дана су актуелизовали резултати анкете Ипсоса који су показали да чак 64 посто Американаца верује да је демократија у САД у кризи. И док многи констатују да подељени Американци живе у паралелној реалности, професорка Универзитета Kалифорнија у Сан Дијегу Барбара Волтер тврди да модели које примењује ЦИА прогнозирају грађански рат.

Историчар др Срђа Трифковић указује да су проблеми у САД одавно почели а објашњење види у томе што је да демократија у тој земљии „вођена”, при чему су „унапред зацртани идеолошки пожељни исходи а онда се манипулишу и манифакутуришу механизми за њихову производњу”.

„Другим речима, демократски је оно што је у складу са идеолошким циљевима владајуће елите, а све што одступа је антидемократски”, верује Трифковић.

Он ипак сматра да нема места тврдњама да је Америка на ивици грађанског рата јер је опозиција том, како каже, новототалитаристичком режиму који је завладао врло дифузна и разнородна.

Унутрашња превирања у САД лоша за цео свет

Поделе су изузетно велике а подстичу се да буду непомирљиве, слаже се и аналитичар Бранко Павловић, уз напомену да толико много раседа парадоксално делују стабилизујуће у смислу да спречавају да дође до отвореног грађанског рата, али зато извесно воде у хаотично стање.

Он истиче да нико трезвен не жели да једна тако велика нуклеарна силе уђе у неку врсту разградње и хаоса и да је за читав свет заправо важно да Америка буде стабилна.

На питање може ли владајућа елита у САД због хаотичне ситуације у земљи доћи у искушење да авантурама споља заташка незадовољство народа, Павловић констатује да таква опасност постоји, али да би се тиме само на кратко консолидовала домаћа јавност.

„Њихове поделе су толико дубоке у перспективи да се проблеми не могу решити на тај начин. Али онај ко је на власти ће свакако покушати то да уради”, каже Павловић и подсећа на звецкање америчким оружјем у Украјини.

То је, додаје, ипак и ствар Kијева и тога да ли тамо стварно мисле да је потребно да сви изгину за неки поенчић Америке јер им је Америка рекла да они сигурно неће интервенисати, а гурају их у сукоб причајући да је Русија опасност.

Последице америчких превирања за Балкан

Kад је реч о томе какве ће последице америчка унутрашња превирања имати на Балкану, Срђа Трифковић каже да позиције Срба у целини ипак нису тако лоше јер Американци имају другде важнија посла, а амерички шериф на Балкану, како сликовито каже историчар др Срђа Трифковић, има старо одело.

Сама чињеница да су САД повукле из пензије Kристофера Хила да би га послале за амбасадора у Београду, по метафори Трифковића, као неки шериф с репутацијом Вајата Ерпа из „Обрачуна код ОK корала”, указује да они немају ни идеје ни ресурсе да у овом региону произведу жељене ефекте и тај трик треба прочитати.

Премда на глобалној и европској сцени последице хаотичног стања у САД не изгледају сјајно, српска ствар у целини, уверен је овај историчар, ипак стоји боље него пре деценију или две. Трифковић то образлаже тврдњом да америчке санкције против Републике Српске „не вреде пет пара” те да око тог питања не може бити постигнута сагласност у ЕУ због противљења Мађарске и Пољске.

Такође, додаје, иако муслиманско Сарајево и даље рачуна да ће доћи нека коњичка бригада споља као деведесетих да вади њихово кестење из ватре, то овог пута не може да се деси.

„Нема ни политичке воље, ни средстава а камоли оног пропагандног набоја који је постојао да се заустави Милошевић. Јер немамо персонификацију зла – Милорад Додик то не може да буде”, наводи даље Трифковић.

Он као још један важан фактор наводи очување јединства на линији Београда и Бањалуке око непризнавања легитимности високог представника и одбијања повратка представника Српске у институције у Сарајеву док се не повуче, како каже, накарадни закон Валентина Инцка.

Због свега овога, сматра он, кад дође до неког престројавања на Балкану, а оно ће се десити пре или касније, само треба сачувати живце.

По мишљењу аналитичара Бранка Павловића, времена су ризична и зато треба играти чврсто и мудро, а Србија и Срби морају бити опрезни.

“Ако гледамо у недељама и месецима који су пред нама две ствари су важне: једна је да Београд буде врло чврст. И друго, треба водити рачуна да нам противник не намеће тему, време и место ескалације или провокације него да будемо паметни и да, ако улазимо у резолутне потезе, то буде онда кад се ми определимо а не онда кад неко провоцира“, уверен је Павловић.

Оставите Коментар