Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Вашингтон подстакао покрет против мађарског премијера Виктора Орбана, пошто САД не сматрају ту земљу довољно послушном

  • Сада се испоставило да је финансирана и опозиција у Будимпешти. Мађарске новине „Магиар Немзет“ објавио је истрагу о финансирању либерално-левице коалиције противника премијера Виктора Орбана од стране америчке невладине организације Акција за демократију. Истражитељи и специјалне службе ће испитати све околности покушаја страног мешања у политички живот земље, али је већ сада очигледно да се рачун приближава милионима долара – рекла је Захарова, преноси Спутник

Према извештају, фондација, основана непосредно пре фебруарских избора, имала је блиске везе са Европским саветом за спољне односе (ЕЦФР). У извештају се такође наводи да је Акција за демократију повезана са милијардером рођеним у Мађарској Џорџом Сорошем, који финансира Фондације за отворено друштво, које је Мађарска забранила пре неколико година. За сада званичне реакције САД на ова писање мађарских медија још увек нема.

Захарова је подсетила и да је и руководство ЕУ незадовољно независним ставом Будимпеште, претећи Мађарској казнама и санкцијама, док је назива „изборном аутократијом“ због одбијања да следи налоге из Брисела.

Подсетимо, Мађарска се одлучно противила санкцијама ЕУ против Русије. Будимпешта је више пута упозоравала да ће одлука Брисела да пошаље војну помоћ Kијеву усред тамошње руске специјалне војне операције и да уведе ограничења против Москве резултирати великим економским колапсом блока.

Санкције, које су подржале САД, Британија и ЕУ, погоршале су проблеме тржишта горива, што је резултирало великом енергетском кризом широм Европе, са рекордно високом инфлацијом и нагло растућим трошковима живота.

Оставите Коментар