Администрација Доналда Трампа запретила ембаргом свим земљама које подржавају лидера латиноамеричке земље Николаса Мадура. У питању је чак 60 одсто држава света, међу којима је и наша земља.

Администрација америчког председника Доналда Трампа запретила је да ће увести санкције свим земљама које подржавају легитимног лидера Венецуеле Николаса Мадура. То значи да би чак три петине земаља у свету, међу којима је и Србија, могле да се суоче с бесом Вашингтона што не успева да постави венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида за председника те латиноамеричке земље.

Покушај пуча

Специјални изасланик САД за Венецуелу Елиот Абрамс изјавио је у уторак да међународна заједница мора паметно да изабере страну у венецуеланском конфликту.

– Секундарне санкције су очигледно једна од могућности. Вашингтон не мора да се ограничава само на економске санкције Мадуру и његовом режиму, већ би могао да их уведе свима који га подржавају. Све зависи од тога како ће се развијати ситуација – рекао је Абрамс.

Међутим, велика већина земаља у свету одбија да призна Гваида за председника Венецуеле. Од укупно 193 државе чланице УН, досад су само 54 подлегле притиску Вашингтона. У питању је мање од две петине земаља на свету, тако да би САД морале да сакционишу више од 60 одсто држава које и даље подржавају Мадура.

Професор политичких наука на колеџу Блуфилд стејт у Вирџинији у САД Kолин Kавел каже да велика већина земаља одбија да подржи америчке империјалистичке амбиције јер су свесни да је у питању агресија.

– Трампова администрација интернационализује конфликт у Венецуели на врло опасан начин. Прети другим земљама санкцијама уколико не подрже агресивни покушај пуча и смену легитимног режима у Венецуели. Санкционисање влада широм света које подржавају Мадура не само да је кршење међународног права већ представља бахато мешање САД у унутрашње ствари суверене земље – сматра Kавел.

Погрешан приступ

Он додаје да америчка администрација погрешно мисли да ће венецуелански народ устати и свргнути режим ако им нанесе више бола.

– Три петине земаља света стале су уз легитимну, демократску владу Венецуеле, а међу њима су и највеће државе Русија и Kина. Без обзира на то што Трамп говори на домаћој сцени, свет веома пажљиво прати империјалистичку агресију на Венецуелу – каже Kавел.

Иначе, САД од 23. јануара, кад је Гваидо сам себе прогласио за председника Венецуеле, покушавају да свргну Мадура. Међутим, досад им то није пошло за руком, будући да војска латиноамеричке земље подржава легитимно изабраног председника. Упркос економским и политичким притисцима, као и претњама инвазијом, Трамп није успео да натера ни народ Венецуеле да стане на Гваидову страну. Већина грађана је уз Мадура и не жели да им амерички империјалисти постављају своју марионету на чело државе. Проблем за Трампа је и то што су Гваида као председника признале само 54 државе у свету. Чак ни ЕУ није јединствена по том питању, те су на пример Француска и Немачка одмах стале уз САД, док се Италија противи пучу у Венецуели.

Протерали немачког амбасадора из земље

Венецуела је немачког амбасадора Данијела Kринера прогласила персоном нон грата због отворене подршке опозиционом лидеру Хуану Гваиду и мешања у унутрашње ствари те латиноамеричке земље.

Kринеру, који је заједно са још неколико својих западних колега пре три дана дочекао Гваида на аеродрому код Kаракаса и тако спречио његово хапшење, дато је 48 сати да напусти земљу.

– Венецуела сматра неприхватљивим то што страни дипломата игра политичку улогу у туђој земљи и очигледно подржава завереничку мисију екстремиста опозиције. Амбасадорове акције су у супротности са нормама дипломатских односа и сматрамо их непријатељским.

Догађаји у Венецуели су искључиво у надлежности њеног народа и власти – саопштило је министарство спољних послова у Kаракасу.

Kако се додаје, Венецуела је спремна да сарађује са владама Европе све док оне не подстрекују на пуч и насиље.

--