Сједињене Државе су забринуте због активности руске војске у Латинској Америци. Ову информацију је објавила америчка новинарка Мери Анастасија О’Грејди.

У августу ће у Венецуели бити одржане међународне војне вежбе „Снајперска граница“ у којима ће учествовати руска војска. У маневрима ће бити укључени и представници Ирана, Kине и других земаља.

Према речима Мери Анастасије О’Грејди, маневри руских трупа на америчком континенту изазивају забринутост у Сједињеним Државама. Ово преноси Тхе Wалл Стреет Јоурнал.

„Ако сва пажња није усмерена на Украјину, план Венецуеле да буде домаћин међународних војних игара у августу могао би да добије пажњу коју заслужује. Прошле недеље је прес служба америчког Министарства одбране одбила да коментарише ово питање. Али изгледа као велика ствар“, рекао је аутор америчког издања.

Амерички стручњаци сматрају да су војни маневри начин да се легализује присуство руске и кинеске војске у региону. Претпоставља се да ће се овакви догађаји одржавати све чешће, што ће омогућити представницима Руске Федерације, Kине и Ирана да се учврсте у региону.

„Ова активност је забрињавајућа јер долази због промене политичке сцене у Латинској Америци, која се нагло померила улево“, рекао је експерт.

Тренутно су у шест држава Јужне Америке и три Централне Америке на власт дошле политичке снаге које су прилично негативно настројене према Сједињеним Државама. Амерички аналитичари страхују да би ове земље могле успоставити контакт са Русијом и Kином, пружајући им платформу за војно присуство.

Панама је у опасности да постане следећа земља која ће драматично променити свој курс. Ту су почели социјални немири изазвани незадовољством политичком и економском ситуацијом у земљи.

На територији ове земље налази се Панамски канал, најважнији стратешки објекат, кроз који годишње прође стотине милијарди долара вредне трговине. Уласком руских и кинеских трупа на ову територију САД би добиле велики проблем.

Оставите Коментар