САД су тренутно ангажоване у 30-ак ратова, а воде тајне ратове у чак 124 земаља…

„Вашингтон у оружане сукобе улази без оклевања. Нјавише ратова сам је креирао и водио, а ображложење је увек исто: очување демократије и људских слобода“, наводи лист, додајући да је, у ствари, кључни разлог промена режима и долазак на власт оних који ће „службовати под Вашингтоном“, пишу Новости.

„Новости“ истичу да је поред настојања да се стекне превласт у свету, главни мотив непрестаних вођења ратова САД профит.

„Кључи лежи у војном индустријском комплексу. Чињеница је да би без бесконачних ратова, односно производње наоружања сваке врсте, од пушака и метака до ратних бродова и подморница, посао у овој области стао, а са њим и америчка привреда у целини“, пише лист.

Подсећа се да је америчка влада од Другог светског рата била укључена у многобројне ратове и да је, према америчком историчару Вилијаму Блуму, оркестрирала ударе у више од 50 земаља, да се грубо мешала у изборе у 30 земаља, бомбардовала цивилно становништво, и то и уз коришћење биолошког оружја, као и да је покушавала да убије лидере других земаља, најчешће уз подршку Велике Британије.

„Новости“ подсећају и да војни буџет САД за следећу фискалну годину износи 886 миллијарди долара (2016. био је 767 милијарди), што је више него буџети девет земаља које је следе, узети заједно.

Примера ради, војни буџет Кине је 216 милијарди, а Русије 84,5 милијарди долара.

А. М.

Оставите Коментар