Бившем америчком маринцу, припаднику елитне јединице „Фоке“, Данијелу Дејвиду Корбету и још тројици српских држављана оптужених за недозвољено ношење оружја 30. јануара ће почети суђење пред Вишим судом у Београду.

Суђење ће бити јавно, а Корбет ће бити приведен из Окружног затвора у Београду где се налази од хапшења 31. јануара прошле године.

С обзиром на то да је Корбет странац, своју одбрану би требало да износи уз помоћ судског тумача.

Сви се терете да су починили кривично дело недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја, за које је запрећена казна затвора до 12 година.

Корбет је ухапшен 31. јануара у једном стану на Новом Београду, када је код њега пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем и од тада је у притвору.

Он је иначе био запослен у фирми „Рејвен милитари“, чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца, познате као „Фоке“, а недавно су се и амерички медији бавили овим случајем против њега.

Припадници „Фока“ спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџнији и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (DEVGRU).

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена 2011. године у Пакистану.

Морнарички Тим 6 толико често сарађује са америчком контраобавештајном агенцијом да их понекад зову „преторијанска гарда“ ЦИА, наводе светски медији.

Познат под надимком „Прљави“

Како смо раније писали о детаљима из живота овог мистеризозног човека обученог за убиства, Корбет је пре доласка у Србију радио за контроверзну америчку фирму „Spear Operations Group“, специјализовану за атентате на високорангиране особе у ратним и кофликтним зонама широм света.

Како открива амерички сајт „Buzzfeed News“, Корбет је у ратом разореном Јемену шест месеци радио на засад непознатим пословима за „Spear Operations Group“, коју финансирају Уједињени Арапски Емирати зарад високоризичних акција убистава исламистичких политичких лидера и политички ангажованих свештеника.

Абрахам Голан, директор „Speara“, почетком 2018. допутовао је у Србију са Корбетом, који је ухапшен већ 31. јануара. Голан је за америчке медије одбио да коментарише због чега је посетио нашу земљу, као и детаље овог случаја.

Америчке „фоке“ и Америчка амбасада су такође, како пише „Buzzfeed News“, одбиле да коментаришу случај. Штавише, извори „BuzzFeeda“ кажу да је Корбет амбасади ускратио овлашћење да открива било какве детаље

Корбет је, како пише „Buzzfeed“, познат по надимку „Прљави“ и досад се борио у Ираку и Афганистану, навела су три различита извора која су упозната са његовим војним досијеом. Био је припадник Тима 5 америчких „фока“, од 2004. до 2007. године, а потом је наредне три године био припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца.

Извор БуззФеед-а открио је да је Корбет од 2012. године резервиста у морнаричкој јединици Тим 17 и да по потреби може добити приступ „топ сецрет“ информацијама америчке војске.