Албанац Фљорим Ејупи, за ког постоје јаки докази да је убио Оливера Ивановића, амерички је човек.

Обучавала га је ЦИА, а Американци су му и помогли да се избави из затвора и преко базе Бондстил побегне са Косова након хапшења због подметања бомбе под аутобус „Ниш експреса“ код Подујева 2001. године, када је убијено 12 Срба.

Ејупијеве везе са Американцима обелоданио је, између осталих, Швеђанин Кристер Карпхамар, први судија Унмика на Косову и Метохији, који је по природи посла располагао многим подацима недоступним јавности. Он је прекинуо дугогодишње ћутање и открио шта су све Американци радили на Косову и како су штитили Ејупија и остале терористе. На директно питање о умешаности Ејупија у ликвидацију Ивановића, карпхамар је одговорио:

  • Такав човек је у стању свашта да учини. Трениран је у ЦИА и то нико није доводио у сумњу након његовог хапшења. А убио је тада 12 људи, укључујући и дете од две године.

Велики притисци

Како је Карпхамар рекао у интервјуу за Новости, на њега је те 2001. вршен притисак да пусти Ејупија из притвора.

  • Не могу да заборавим разговор са председником суда у Приштини Хашимом Мусом, који ми је у октобру 2001, сугеришући да пустим из притвора Ејупија, тражио да учиним услугу албанском народу, како је рекао. Наравно, нисам то урадио. Али Ејупи се нашао на слободи јер су га Американци одвели из притвора, а потом пустили да побегне из базе Бондстил.

Крапхамар је објаснио и да он нема никакву дилему да је Ејупи одговоран за смрт људи у аутобусу код Подујева.

  • Нема сумње да је Ејупи био један од двојице терориста који су подметнули мину са око 100 килограма експлозива. Иза дрвета, одакле је детонирана бомба, нађени су опушци са његовим ДНК.

Лабараторија из Висбадена послала је поклапање јер је он и у Немачкој имао досије. Веома ми је жао што нисам могао да учиним више за правду на Косову. Американци једноставно нису дозвољавали да се терористи процесуирају.

О вези Ејупија и једног од његових помагача са убиством Ивановића говорио је и председник Александар Вучић.

  • Ејупи је слетео на аеродром „Ринас“ у Тирани из немачке, земље у којој је био под присмотром. Кретао се према Косову, дошао тамо, убрзо напустио нашу територију, а потом се поново преко Албаније вратио у Немачку. Ко је Неџмедин Зекај, који је променио име у Љирам Зекај? Шта су они радили у Митровици у време убиства – упитао је недавно Вучић.

Према речима саговорника из безбедносних структура, све време боравка у Немачкој Ејупи је под заштитом Американаца. Он је чак једно време боравио у Рамштајну, највећој америчкој војној бази у Европи. Такође, све време његовог боравка на КиМ, а посебно у Митровици, где је Ивановић ликвидиран, Ејупи је имао логистичку подршку америчких служби.

Све их контролишу

  • Ејупи је одговоран за још неколико атентата на Косову. У почетку је био део плаћеничке екипе Кадрија Весељија, али га сада у потпуности контролишу америчке службе. Какве све послове и за кога обавља, тешко је утврдити, али се поуздано зна да је последњи пут на Косову био баш у време ликвидације Ивановића и да су и долазак и напуштање територије КиМ логистички покрили Американци – испричао је саговорник из српских безбедносних структура.

Оставите Коментар