У америчким дипломатским круговима називају га „сивим кардиналом Кремља“ и човеком који носи многе маске. „Аутор“ је Путиновог политичког система и креатор концепта суверене демократрије, а пре свега близак сарадник Владимира Владимировича Путина и један од његових најближих сарадника. Његово име је Владислав Јурјевич Сурков.

Оспораван у самој Русији због својих либералних ставова, а још више оптуживан од стране запада због своје улоге у враћању моћи Русије на светску политичку сцену, Сурков је један од најконтроверзнијих Путинових саветника.

Када је 2013. године поднео оставку Запад је славио и ликовао, али се Сурков вратио јачи и поново постао један од кључних играча у руском државном врху.

Његови ауторски текстови „Национализација будућности“ и „Путинова дуготрајна држава“ изазвали су бес и панику на западу, а он се нашао на удару западних медија. У Србији је сада објављена књига „Национализација будућности/Путинова дуготрајна држава“ у којој кроз своје текстове Сурков даје дугорочну визију Русије и анализира сукоб са Западом, односно руску одбрану сопствене суверености.

Успон Русије предвођене Путином и ослоњене на идеје и концепте Владислава Суркова пример је који би Србија могла да следи у обнови сопствене независности и суверенитета, сматрају српски издавачи .

Leave a Reply