АМЕРИЧКЕ обавештајне службе планирају да оријентишу екстремисте у Дамаску и Латакији на циљане акције против руске, иранске и сиријске војске, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије.

-За постизање својих циљева у Сирији Американци активно користе блиске контакте са такозваном оружаном опозицијом, односно са радикалним исламистичким групама. Америчке обавештајне службе планирају да усмере ‘успаване ћелије’ екстремиста у граду Дамаску, суседном региону и провинцији Латакија на извођење циљаних акција против припадника сиријских безбедносних структура, као и војника Русије и Ирана, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, информације које је добила руска Спољна обавештајна служба указују на то да „администрација САД тежи да одржи америчко присуство на територији Сирије, спречавајући стабилизацију ситуације у тој земљи“.

-У Вашингтону намеравају да покрену широку медијску кампању, између осталог и на друштвеним мрежама на арапском језику, како би подстакли протесте у сиријском друштву, сматрају руски обавештајци.

Незаконита трговина сиријском нафтом

САД настављају са незаконитом трговином сиријске нафте, саопштила је руска Спољна обавештајна служба.

-Америчке компаније настављају крађу сиријских природних ресурса. Вашингтон и даље активно учествује у незаконитој трговини нафтом која се експлоатише на окупираним територијама на североистоку Сирије. Са поља у провинцијама Хасака, Рака и Дејл ел Зор месечно се експлоатише до три милиона барела сировине. Око трећина украдене нафте се уз посредовање Американаца продаје Јужном Курдистану по цени од 35-40 долара по барелу, констатује руска служба.

Како је прецизирано, нафта се испоручује камионима „које чува војска Оружаних снага САД“.

Оружане снаге САД илегално контролишу територије на северу и североистоку Сирије где се налазе највећа нафтна и гасна поља у Сирији. Званични Дамаск више пута је изјавио да је присуство америчке војске на њиховој територији окупација и државна пиратерија са циљем директне крађе нафте.

Оставите Коментар