Повлачење америчких трупа из Авганистана представља војни пораз САД, пошто за 20 година Вашингтон није успео да постигне свој циљ и стабилизује ситуацију у тој земљи, рекао је доктор војних наука Константин Сивков.

„Повлачење америчких снага из Авганистана показује само једно – војни пораз Вашингтона у тој земљи. Ништа тамо нису успели. Наравно, након њиховог повлачења између талибана и проамериких група. чије седиште је у Кабулу, доћи ће до грађанског рата. Међити, одсуство утицаја треће јаке силе даје наду да ће се Авганистанци сами договорити и доћи до неког консензуса“, рекао је Сивков.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Експерт је нагласио да након повлачења америчких снага ситуација може да се развија по различитим сценаријима, али, по његовом мишљењу, ни талибани, нити садашње власти у Кабулу не могу победити у будућем сукоби, зато мора да нађу консензус.

„Највероватније је да ће се талибани и садашња кабулска елита на крају договорити и створити неку нову коалициону владу и кренути у дуги и тешки процес послератне обнове земље“, навео је саговорник.

Сивков је претпоставио да ће овај рат трајати још најмање неколико година. Међутим, ако се трећа утицајна сила не буде мешала у грађански сукоб, како се то дешавало последњих деценија, конфликт неће бити дуготрајан.

Бела кућа је раније објавила да ће 1. маја почети и до 11. септембра завршити повлачење војске из Авганистана. САД и талибани су 2020. године потписали у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразум предвиђа повлачење страних трупа за 14 месеци и почетак међуавганистанског дијалога после размене заробљеника. Од потписивања споразума, талибани су више пута оптуживали Вашингтон за кршење споразума.

Leave a Reply