Америчка војска је „пресрела“ руског генерала у подручју Манбиџа пре више од годину дана, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Догађај који су поменули амерички представници се десио пре 14 месеци у подручју сиријског града Манбиџа, који се тада налазио под тројном контролом: такозване антитерористичке коалиције на челу са САД, курдских одреда и сиријских владиних снага“, саопштила је руска војска.

Они су навели да неки представници Пентагона вештачки погоршавају ситуацију у Сирији. Међутим, тврде да између војника САД и Русије у Сирији влада апсолутно професионалан однос.

„Познато нам је где се налазе америчке јединице, а америчкој страни где су руски војници. Изненадни случајеви недоговорених акција у местима где се две војске додирују оперативно се разрешавају преко постојећих канала за спречавање сукоба“, нагласило је Министарство одбране.

Раније је специјални представник САД за Сирију Џејмс Џефри рекао новинарима да је пре извесног времена дошло до инцидента у којем је у близини Манбиџа била „пресретнута“ колона у којој се налазио један руски генерал-мајор. Он је додао да је све било решено војним каналима, али није навео друге детаље.

Џефри је, такође, истакао да механизам спречавања инцидената са Русијом у Сирији успешно делује већ неколико година.

Оставите Коментар