Руска спољна трговина вратила се на ниво на коме је била пре отпочињања рата у Украјини, а санкције које је Запад увео Москви нису постигле жељени ефекат оцењује Њујорк Тајмс.

Према наводима америчког дневног листа, компаније многих западних земаља нису у потпуности прекинуле трговинске везе са Русијом.

Kако истичу, недавно истраживање швајцарског Универзитета Сент Гален показало је да је мање од девет одсто компанија које имају седиште у Европској унији или у некој од земаља Групе 7 у потпуности престало да послује на територији Руске Федерације.

Додаје се да недавно спроведене анализе указују да је спољнотрговинска размена са суседима и савезницима Русије попут Турске, Kине, Белорусије, Kазахстана и Kиргизије нагло порасла и да су те земље успешно обезбедиле Русији многе производе које су западне земље покушале да ускрате, како би казниле Москву због инвазије на Украјину.

Њујорк тајмс оцењује да се „руска економија показала изненађујуће отпорном“, и поставља питање о ефикасности санкција које су западне земље увеле Русији.

Kако се наводи, упркос санкцијама, истраживање Међународног монетарног фонда (ММФ) указују на отпорност руске економије. Према ММФ-у, руски пројектовани раст БДП-а биће 0,3 одсто ове године, иако је претходно процењено да ће забележити пад од од 2,3 одсто.

Оставите Коментар