Захтев америчких конгресмена да се украјински неонацистички пук „Азов“ уврсти у списак терористичких организација могао би да значи да су у Украјини од 2014. до 2019. године на власти били терористи, којима су САД давале новац и оружје.

Украјински политичари сагласни су да би стављање пука „Азов“ у исти кош са Ал Каидом био нокаут за Украјину. Конкретне мере предузели су украјински парламентарци, упутивши писмо америчким конгресменима у коме бране Азов и истичу да овакве оптужбе морају бити поткрепљене доказима.

Пук „Азов“ је добровољачка јединица Националне гарде Украјине, формирана 2014. године, након саопштења министра унутрашњих послова Арсена Авакова, а његови чланови су већином припадници радикално-десничарских националистичких и неонацистичких организација.

Према мишљењу Јурија Городенка, прихватање овакве иницијативе може имати озбиљне последице.

„Пук ’Азов‘ је формиран од стране званичних украјинских власти. У контексту догађаја у Донбасу, тадашњи вршилац дужности председника Турчинов потписао је указ о стварању ове јединице. Ако се призна да је то нацистички покрет, неопходно је укинути тај указ, а то значи и признати чињеницу о незаконитом дејству украјинских власти“, рекао је Городенко.

Иако су САД тек 2017. године, са доласком Доналда Трампа на власт, значајно заоштриле свој став према пуку „Азов“, управо су демократе, које су за време Барака Обаме активно подржавале рађање украјинског национализма, a то значи и формирање пука „Азов“, поднеле захтев који би могао да обележи Украјину као терористичку државу.

Городенко сматра да читава ова прича може имати везе са политичком борбом унутар САД. Према његовим речима, Трамп жели да дискредитује демократе оптужбама да су створили нацизам у Украјини. Са друге стране, међу демократама се воде борба око кандидатуре.

„У Демократској партији постоје фракције које не подржавају кандидате са, условно речено, социјалистичким идејама, тако да је могуће да један део демократа покушава да дискредитује оне који су некада подржавали Обаму. У том случају, интереси једног дела демократа и републиканаца се поклапају“, рекао је Городенко.

Инструмент украјинског владара из сенке

Међутим, Ростислав Ишенко, експерт за Украјину, истиче да су САД прогласиле овај пук нацистичким још 2014. године и да разлози који стоје иза ове кампање немају никакве везе са политичком борбом унутар Америке.

„САД су уложиле велике напоре да стабилизују ситуацију и учврсте власт у Украјини, како не би били принуђени да стално троше новац на њено очување. Пук ’Азов‘ представља фактор дестабилизације, тако да Американци траже начин да утичу на њега. ’Азов‘ је инструмент Авакова, украјинског владара из сенке. Још за време Порошенка ниједна одлука није донесена без његове сагласности. Тако је и сада. Ако се Авакову не свиђају решења украјинских власти, он изводи на улице ’Азов‘, који око себе окупља нацисте и на тај начин врши притисак на председника“, рекао је Ишенко.

Према његовим речима, без обзира што се администрација у САД променила, демократе одржавају контакт са Аваковим и траже начин да га контролишу.

„Могуће је да су демократе Авакову нешто обећале и као што видимо — та обећања су испуњена, с обзиром на то да је он једини министар из Порошенкове владе, који се задржао и у влади Зеленског. Демократе га очигледно чувају као полугу свог утицаја на украјинске власти“, рекао је Ишенко.

Иако је ова иницијатива демократских конгресмена изазвала велику панику у Кијеву, још увек се чека реакција Стејт департмента.

Лена Милојевић

Оставите Коментар