Амерички портал ‘Политико’ без икаквих доказа тврди да руска плаћеничка паравојска изводи операције у нашој земљи!?!

Западни моћници и медији смислили су нову прљаву политичку намештаљку против Србије! Амерички портал ‘Политико’, без икаквих доказа, устврдио је да руска плаћеничка паравојска ‘Вагнер група’ изводи операције у нашој земљи!?!

Према наводима америчког портала, званичници у Вашингтону ‘јако су забринути због великог ширења руске паравојне формације у земљама ван Украјине, међу којима се налази у Србија’. Шеф ‘вагнероваца’ Јевгениј Пригожин послао је у децембру 2022. године припаднике ‘Вагнера’ у Београд како би се ‘борили против антируског наратива’.

Стручњаци у Србији, на другој страни, кажу да је ово део прљаве пропагандне кампање против Србије и притисак на Београд јер није увео санкције Русији!

Нарушавање угледа

Амерички портал тврди да је текст базиран на основу резултата истраге америчких званичника и обавештајаца који наводно месецима прикупљају податке о операцијама групе ‘Вагнер’ ван Русије. Земље у којима се ови плаћеници наводно налазе, тврди ‘Политико’ позивајући се на поверљиву депешу америчких обавештајаца, јесу Централноафричка Република, Мали и Србија!?!’Вагнер група позиционирала је људе у Београду у децембру 2022. године. Од тада је покренута операција како би се супротставила активности елемената руске дијаспоре у Србији против Путиновог режима’, пише ‘Политико’, додајући да су плаћеници у Србију дошли у тренутку великих тензија на Kосову и Метохији.

‘Недавно је председник Србије Александар Вучић наредио подизање борбене готовости војске. Ситуација на Kосову се погоршала од новембра, када су власти најавиле да ће Срби морати да предају регистарске таблице које су издали српски органи. Баш у том тренутку, ‘Вагнер’ долази у Србију’, наводи амерички портал, који није приложио ниједан доказ за своје тврдње.

Објављена је и изјава Kатрине Докси, сараднице америчких обавештајаца за транснационалне претње, која истиче да ‘вагнеровци’ желе да остваре утицај у земљама које имају сталне безбедносне изазове и богате су природним ресурсима.

– Задатак им је и да договоре безбедносне споразуме или олакшају будуће дипломатске односе са тим земљама – тврди Доксијева.

Игор Бечић, шеф Одбора за контролу служби безбедности, коментаришући све ове наводе, каже да притисци на Србију и Вучића постају све јачи и интензивнији.

– О овој нетачној информацији већ се писало и већ је демантовано више пута, али је очигледно некоме стало да нарушава углед Србије у моменту кад је ситуација у нашој јужној покрајини веома осетљива. Осим тога, наша држава није увела санкције Русији, па је ово један од разлога због чега смо константна мета подметања. Међутим, овакве вести свакако доживљавам озбиљно, јер смо држава која је у прошлости прошла много пута веома лоше због утицаја непроверених информација на формирање слике о Србији. А ту слику о нашој држави још увек покушавамо да исправимо – наглашава Бечић.

Нема потврде

Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу оцењује да бисмо били обавештени да ова терористичка група делује у Србији.

– За сада смо само видели кореографију коју су носили неодговорни појединци и десничари, али нисмо добили потврду да су присутне ‘Вагнерове’ ћелије у нашој држави. Верујем да ће надлежни државни органи свакако похапсити припаднике ове терористичке организације ако њихово присуство буде примећено – закључује Обрадовић.

Оставите Коментар