Америчка обавештајна заједница проценила је да би такозвана Исламска држава у Авганистану могла да нападне Сједињене Америчке Државе у наредних шест месеци, те да то и намерава, рекао је данас високи званичник Пентагона Колин Кал.

Изјаве подсекретара министарства одбране Колина Кала најновији су подсетник да би Авганистан и даље могао да представља озбиљну претњу за националну безбедност САД, преноси Ројтерс.

У сведочењу пред Одбором за оружане снаге Сената, Кал је рекао да још није јасно да ли талибани имају снаге да се ефикасно боре против Исламске државе, након што су се војне трупе САД повукле у августу.

САД су се бориле против талибана, као и против такозване Исламске државе и Ал Каиде, наводи Ројтерс.

  • Наша је процена да су талибани и Исламска држава смртни непријатељи. Тако да су талибани веома мотивисани да крену на њих – рекао је Кал.

Кал је проценио да такозвана Исламска држава има „кадар од неколико хиљада“ бораца.

Вршилац дужности министра спољних послова Амир Кан Мутаки из нове талибанске владе рекао је да ће они решити претњу од милитаната Исламске државе.

Такође је навео да Авганистан неће постати база за нападе на друге земље.

Кал је сугерисао да Ал Каида у Авганистану представља сложенији проблем, с обзиром на њене везе са талибанима.

Управо су те везе покренуле војну интервенцију САД у Авганистану 2001. године након напада Ал Каиде 11. септембра на Њујорк и Вашингтон, а талибани су скривали вође Ал Каиде, подсећа Ројтерс.

Кал је истакао да би Ал Каиди било потребно „годину или две“ да обнови снагу за нападе ван Авганистана, односно на Сједињене Државе.

Амерички званичници упозоравају да је идентификовање и ометање група попут Ал Каиде и Исламске државе изузетно тешко без икаквих трупа у земљи.

Кал је навео да САД још нису имале никакав споразум са земљама у окружењу Авганистана о смештању трупа за борбу против тероризма.

Оставите Коментар