Русија напорно ради на наметању својих система за противваздушну одбрану С-400 земљама по целом свету, изјавио је помоћник америчког државног секретара за војно-политичка питања Кларк Купер, преноси „Политико“.

У свом говору у Међународном центру „Меридијан“ он је упоредио савремену ситуацију са совјетским периодом, када је „АК-47 постао свеприсутни симбол побуна које је подржавао Совјетски Савез — од југоисточне Азије до Африке“.

„Данас Русија напорно ради на наметању варијаната свог система ПВО С-400 по целом свету, док Кина испоручује све — од оклопних транспортера до оружаних беспилотних летелица“, нагласио је Купер.

Према његовим речима, Русија користи продају оружја за слабљење глобалног утицаја Сједињених Америчких Држава.

„Продајом система као што је С-400, Русија настоји да искористи потребе партнера у области безбедности, како би нас спречила да их снабдевамо најсавременијим одбрамбеним средствима“, сматра помоћник америчког државног секретара.

Ово није први пут да Вашингтон критикује куповину руског оружја од стране других земаља. Један од последњих примера је договор између председника Русије Владимира Путина и индијског премијера Нарендре Модија о испорукама пет пукова С-400 „Тријумф“. Споразум је ступио на снагу 5. фебруара. Тако је Индија постала трећа земља, после Кине и Турске, која је те системе набавила од Русије. Након тога, амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је власти Индије да одустану од набавке С-400 и размотре алтернативе.

Вашингтон је, такође, више пута позивао Турску да одустане од куповине противваздушних система који, наводно, представљају претњу најновијим ловцима Ф-35. Стејт департмент је 29. маја најавио да припрема санкције против Анкаре и њено могуће искључење из програма Ф-35 уколико се реализује договор о куповини С-400.

Турска сматра да је став Вашингтона штетан за билатералне односе. Анкара очекује да ће се Сједињене Америчке Државе предомислити у вези са питањем снабдевања Турске системима С-400.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here