ОСНИВАЧ највећег светског хеџ фондова Bridgewater Associates, Реј Далио (Ray Dalio), упозорио је у четвртак да су САД на „класичном путу“ ка „неком облику“ грађанског рата.

Према његовим речима, тренутни финансијски услови и непомирљиве разлике у жељама и вредностима су у складу са “састојцима” који доводе до грађанских сукоба.

– Не знати шта је истина, због дисторзије у медијима и пропаганде која се повећава, људи постају поларизованији, емотивнији и политички мотивисанији, написао је Далио на ЛинкедИн-у ( LinkedIn).

Он је указао на низ фактора који су га довели до овог утиска, укључујући велике дефиците, високе порезе, инфлацију и неједнакост у богатству који доводе до политичке поларизације.

– Када се то дешава у исто време, када постоје стране силе које постају довољно јаке да изазову водећу светску силу која се сусреће са овом динамиком грађанског рата, то је посебно ризичан период. То је период у којем верујем да се сада налазимо, нагласио је Далио и додао да је „највеће питање колико ће се систем савијати пре него што пукне“.

Он је напоменуо да се политичке снаге супротстављених страна „боре да победе по сваку цену“, што онемогућава компромис и оставља многе „превише уплашене“ да говоре или се кандидују за јавне функције.

– Историја показује да је највећи ризик за демократије то што оне производе тако фрагментисано и антагонистичко доношење одлука да су неефикасне и неуређене, што доводи до лоших резултата и револуција.

Далио предвиђа да ће овогодишњи избори постати прекретница за унутрашњу политику САД.

– На изборима 2022. видећемо губитке умерених и добитке екстремиста/популиста […] јер свака страна жели борце, а не компромисере. Врховни суд ће доносити одлуке о спорним питањима око којих су људи спремни да се боре. Постоји велики ризик да ће свака страна на одлуке друге стране гледати као на неправедне и да их неће прихватити, што ће довести до тестирања моћи, предвиђа он.

Ово није први пут да је Далио изнео тако страшне прогнозе. У новембру прошле године објавио је књигу „Принципи за суочавање са променљивим светским поретком: Зашто нације успевају и пропадају“, где је такође упозорио на „опасно висок ризик“ од грађанског рата у САД у наредних 10 година због „изузетна количина поларизације“.

Оставите Коментар