ЏЕЈКОБУ Блејку, црнцу којег је у Кеноши (Висконсин) устрелила полиција у недељу 23. августа са седам метака у леђа док је покушао да узме нож са пода свог аутомобила, најзад су скинуте лисице којима је био везан за болнички кревет, док су полицијаци напустили његову болничку собу – јавио је ТВ ВИСН 12, цитирајући Блејковог адвоката.

Касно у петак огласио се и сенатор из Кентакија Ранд Пол, који се у раним јутарњим сатима у близини Беле куће нашао на мети разуларених демонстраната „Блек ливс метер“. Он је за ТВ Фокс рекао да су њега и супругу, док су се враћали у хотел са завршне ноћи конвенције републиканаца, од сигурне смрти једва спасли полицајци, додајући да „Америка више овако не може“. „Вашингтон пост“ извештава да је од марта ове године у америчким продавницима купљено још пет милиона комада оружја, што је апсолутни рекорд од када је настала држава.

У последњи викенд августа САД су ушле са стрепњом. Викендом на улице великих градова по правилу излази огроман број незадовољних расним правима у великој држави, што често води до насиља. У суботу су амерички медији рекапитулирали догађаје из Кеноше у Висконсну упадљиво наглашавајући да су Џејкобу Блејку у болници „Фродерт“ у граду Вавтаси (где је склоњен) уклоњене лисице са руку, што је у минулих неколико дана критиковала читава Америка.

„Ројтерс лигал“ је известио да је „налог за везивање укинут након што су се Блејков адвокат и судске власти Кеноше договорили да суд одреди поступање према њему“. Портпарол шерифове канцеларије из овог града, наредник Дејвид Врајт, објаснио је да су Блејка „везали“ за кревет јер „има активне налоге за хапшење због злочина који је починио пре пуцњаве“.

И други велики расни инцидент од петка ујутру осветљава се новим светлом. Нападнути сенатор из Кентакија Ранд Пол за Фокс њус је изнео како га је пресрела а затим до хотела јурила руља из БЛМ на повратку са завршне конвенције републиканаца у Вашингтону. Према његовим речима, први напад се догодио код капеле Свети Џон непосредно поред Беле куће, где је један његов пратилац полицајац оборен на земљу а затим су га други полицајци опколили и заједно са супругом спровели делимично трчећи у сигурност хотела.

Пол је рекао да верује да се руља која га је напала састојала од плаћених демонстраната који су у Вашингтон ДЦ стигли изван државе и који су добили новац за смештај, како би могли да дођу и направе хаос.

– Иако Американци имају право на мирно окупљање, подстицање побуне је злочин, а плаћени агитери заслужују да буду ухапшени, заједно са оним ко их финансира – казао је он.

Чланак „Вашинтон поста“ каже да се продаја пиштоља повећала за 72 одсто у односу на август прошле године. „Американци вероватно осећају да нешто ужасно није у реду са системом под којим смо присиљени да живимо“, пише „Пост“ спекулишући да су Американци делимично вољни да оружјем бране своје вредности. „Скоро пет милиона Американаца први пут је купило оружје 2020. Према подацима Националне асоцијације власника ватреног оружја, 40 одсто продатог оружја отишло је купцима који никада раније нису поседовали оружје.“

Тренутна истраживања открила су да је 58 одсто свих куповина оружја било међу црним мушкарцима и женама, што је највећи пораст потражње било које демографске групе икад забележен. Трговци су такође приметили да бележе раст продаје оружја за 95 одсто и продаје муниције за 139 одсто у истом периоду 2019. године – каже „Пост“.

ЛЕБРОН ЏЕЈМС ИГРА ЗА БАЈДЕНА

САМО неколико дана након што се председник Трамп пожалио да се НБА понаша „више као политичка организација“, Ројтерс је објавио причу према којој је Леброн Џејмс, несумњиво највећа звезда лиге, потенцијални вођа тог новог крила демократа. Овај играч је и иницирао прекид плеј-офа после Кеноше.

Права корист за Бајденову кампању, што се Џејмса тиче, јесте његов апел младим гласачима, јер он ужива „поштовање и кредибилитет“ у црначкој заједници – каже агенција.

Подсећа се да је Леброн 2016. био уз демократску председничку кандидаткињу Хилари Клитон и да је обећао да ће водити кампању за Бајдена ове године. Његов утицај могао би бити пресудан 2020. године, рекли су стратези и активисти, с обзиром на потребу странке да појача одзив бирача црнаца, чији је први пад забележен у 20 година био 2016. године – каже се.

Leave a Reply