Амбасадор Русије у Америци Анатолиј Антонов рекао је да ће 27 запослених у руској дипломатској мисији напустити САД до 30. јануара, а још 28 до краја јуна.

– У септембру прошле године Американци су нам предали списак од 55 запослених који током 2022. године треба да оду из Америке у две фазе. До 30. јануара земљу треба да напусти 27 запослених а до 30. јуна још њих 28. Са данашњим даном из прве групе већ је отишло 23 њих, а 29. јануара ће у домовину стићи још четворо – навео је амбасадор.

Иако су тада у Стејт департменту рекли да се не ради о протеривању или казненим мерама и да ће Русија моћи да постави друге дипломате уместо оних који оду, Антонов је рекао да Вашингтон намерно изврће чињенице.

Након овог чина у руској амбасади ће остати још 184 запослених, укључујући дипломате и административно-технички персонал.

Како је додао амбасадор, Москва има право да узврати истом мером.
Антонов је пре два дана рекао и да је Стејт департмент покренуо питање и његовог одласка из Вашингтона у случају да Русија не изда визу обезбеђењу америчком амбасадору у Москви.

Током последњих сусрета у Стејт департменту сарадницима амбасаде је јасно стављено до знања да ће руски амбасадор морати да напусти земљу у априлу ако Москва не испуни низ захтева САД по питању виза за чланове обезбеђења америчког амбасадора у Русији, рекао је он новинарима.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да су такви наговештаји америчке стране “озбиљна претња”.

Оставите Коментар