Како се унутрашња борба у Сједињеним државама одражава на свет и које се струје тамо сукобљавају. Прича о “руским паравојним формацијама” у Нишу је у ствари удар на председника САД.

ИРИТИРА Руски хуманитарни центар у Нишу

Противници Трампа користе и Балкан да би зауставили оно што он хоће да уради у свету, и кажу: “Ево, тамо влада нестабилност зато што Трамп не води Америку у добром правцу!”

Сумирајући сликовито за “Новости” нападе у САД на шефа Беле куће, и како се они одражавају на свет, политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић објашњава да су Трампови противници људи из политичког естаблишмента који покушавају да сачувају оно што су градили две деценије и да заврше своје послове. А вашингтонски естаблишмент из обе партије, и Републиканске и Демократске, има више онога што га спаја него разликује:

– Они виде Трампа као претњу њиховом уверењу да свет не може да функционише без Америке и да САД морају свима да намећу либералну демократију, што је било карактеристично за америчку спољну политику од Клинтона до данас. Трамп је први директно напао те основе. Рекао је, између осталог, да више не жели економске мултилатералне споразуме, већ билатералну сарадњу – истиче наш саговорник.

Председник САД више не жели ни “програме демократизације” – мешаће се тамо где су амерички интереси, Северна Кореја, Иран, али не на периферији интереса Америке. За Русију и Кину не каже да су непријатељи, већ ривали, Москву не оптужује за мешање у изборе и ублажио је реторику према Пекингу.

– У наредних годину дана ћемо видети веће тензије у НАТО. Немачка је најавила да неће постићи тражени лимит за финансирање војске, Турска се већ дистанцирала, па НАТО почиње да губи значај за интересе Америке – постаје трошак, а не добитак за САД. Америка ће тражити одговор у билатералним договорима, желећи да безбедносну структуру договарају три водеће силе, а то су САД, Русија и Кина – сматра Кесић.

Он не верује да се “дубока држава” супротставља Трамповој визији света, већ то чине утицајни појединци из државне администрације, који су своје позиције изградили на империјалној идеологији САД.

ПРЕИСПИТИВАЊЕ БАКИРА

Ово је прва администрација која на озбиљан начин третира повезаност Бакира Изетбеговића и бошњачке елите са Муслиманским братством из Египта. Сви остали су приказивали то као бенигно. Ствари се мењају, па су се Бошњаци и Албанци који су великим делом подржали Хилари Клинтон нашли у дефанзиви. Срби имају предност, као и Република Српска – сматра Кесић.

– Трампа желе да прикажу као неспособног човека због кога Америка губи значај у свету. На Балкану доказују да се Руси мешају, па су преокренули причу. Америка има јавни буџет за мешање у унутрашња питања у свету, што се зове “Програм демократизације” у Стејт департменту и другим институцијама, а служи да САД намећу политичке опције које одговарају њиховим интересима и глобализму. Тако је последње две деценије, а сад кажу: “Руси се мешају свуда у свету, ми смо жртве!”

Зато, тврди Кесић, измишљају приче и провокације, као што је она о паравојним формацијама у Нишу, јер је то удар на Трампа и његову спољну политику:

– Тврде да Руси обучавају, финансирају паравојне формације, уз сагласност Србије, у Србији, да би изазвали рат у БиХ, тврдећи да је то још једна регија где Руси војно напредују, а САД губе, и угрожавају Европу. Та прича не пије воду, јер ни у самој Европи не постоји сагласност да је Русија претња ЕУ.

Уз Трампа су се мобилисали људи који више немају поверења управо у елите које се противе шефу Беле куће. Они сматрају да су кажњени јер су обећања да ће уз либералну трговину живети боље завршила тако што средња класа нестаје, нема више посла у производњи, ништа се више не прави у Америци… Осећају се изневерено.

– У војсци Трамп има највећу подршку, јер им је обећао више средстава, а у администрацији је поставио највећи број генерала. Рекао је да им се неће мешати у рат у Авганистану и против Исламске државе, у број трупа, наоружање, операције. Он сматра да војска најбоље ратује када се политичари не мешају – каже Кесић.

Америчка политика не мења се, очито, тако лако. Питање је ко ће победити:

– Проживео сам два кључна момента у изградњи новог светског поретка. Први је био пад комунизма и Берлинског зида. Други долази избором Доналда Трампа, када се дефинише нови светски поредак – констатује наш саговорник.

У том контексту, уверен је, време ради за нашу земљу:

– Србија је природни савезник за све што Трамп жели, јер она није проблем, већ жртва политике која је изграђена последњих 20 година, изложена јаким глобалистичким интересима. Србија је била у борби са радикалним исламистима на КиМ, БиХ, што нико до сада није спомињао, али сада је јасно да нема ниједног значајног терористичког напада на Западу који није на неки начин повезан са БиХ деведесетих година. Србија, заправо, има природног савезника у Белој кући – закључује Кесић.

КОСОВО ЈЕ ПРОЈЕКАТ ПРОТИВНИКА

КиМ улази у фазу када је све могуће. Приштина више не може да рачуна на бланко чек и Албанци морају да прихвате улогу коју им је дала Европа, што не чине радо, па поручују Америци да ће све изгубити ако пусте КиМ на милост и немилост ЕУ. Но, Косово више нема значај какав је имало у администрацији која је бомбардовала Србију и признала независност Косова – уверен је Кесић:

– Косово није за Трампа његов, већ пројекат његових противника, индикатор да су лоше користили војску и ресурсе. Он каже и да Косово има радикалне исламисте који ратују у Сирији и Ираку, и да производи терористе, пошто је неколико Албанаца осуђено због тероризма у САД. Трамп се пита: “Зашто смо ми партнери с њима?”

Извор: novosti.rs