Трагедија која је задесила породицу Драгићевић је заиста страшна. Родитељима убијеног младића све је опроштено, свака тешка реч, сваки преки поглед.

Међутим ова прича има и други, политички аспект. Покушај рушења власти, ко год да је у њеном поседу, а да то нису избори тотално је неприхватљив. Јуче је дошло до ескалације и Хвала Богу да нико није страдао. Видели смо снимке пребијања полицајца и реакцију полиције која је након тога употребила силу да уклони демонстранате са трга. И уопште је небитно ко је први почео. Јер и једни и други су гарађани Републике Српске. Страни амбасадори трљају руке, успели су да Србин дигне руку на Србина.

Али до овога уопште није ни требало ни смело да дође. Јуче је прича од стране непријатеља СрБског народа појачана. Наиме Србија је увучена у причу гласинама да су наши специјалци, припадници полиције Србије били у Бањалуци и да су са дугим цевима смештени у једној касарни. Причу су пласирали исти они који користе ову трагедију не би ли срушили не Додика већ Републику Српску. Није овде Додик мета већ наш, Србски ентитет у БиХ.

Решење је било примењиво одавно и једноставно је :

Милорад Додик је морао још пре почетка протеста да прими родитеље настрадалог Давида.

Морао је да смени начелника полиције месно надлежног.

Унутрашња контрола МУП РС је морала испитати полицајце који су радили на случају.

И све те информације је Додик морао да саопшти родитељима. Да похапси све одговорне таман му најрођенији били уколико доказа има.

Такође све то је морало бити дељено са медијима пре избијања било каквих шпекулација како би се избегло ширење лажних вести и тиме зауставио покушај државног удара чему овакви протести засигурно воде.

Мислим да још није касно за спречавање најгорег сценарија. За почетак треба спречити даља окупљања у центру града јер видели смо да међу демонстрантима има насилника. Затим треба коришћењем снимака проверити ко су ти људи ? Да ли је њих понела психологија масе или су дошли наменски у Бањалуку да праве хаос. Да дође до крвопролића, да се ситуација закомпликује не би ли дошло до интервенције страних сила. Не смемо заборавити да су подршку овом скупу дали сви острашћени непријатељи свега Српског из Босне, Хрватске и региона.

И још једном, Додик мора сести за сто са родитељима убијеног младића, заједно са представницима МУП РС и сагледати све чињенице. Превише је тога СрБског на коцки.

Илија Животић