Десети дан рата, 05.03.2022. – пресек стања и тренутна ситуација од Игора Стрелкова (до 10:30 по московском времену)

Јужни фронт: Леви бок (Николајев-Кривој Рог) – тренутно немам јасне информације. Само неке извештаје који ми нису најјаснији, о активностима Оружаних снага РФ у предграђу самог Николајева. Очигледно – ситуација без битних промена.

Десни бок (од Васиљевке до Полога) : Оружане снаге РФ су, након повезивања са Оружаним снагама ДНР у Мариупољској области, како се и очекивало, кренуле у офанзиву на северозапад и јуче заузеле град Пологи и низ насеља у његовој области. Град је важан као путна раскрсница. Даље кретање ће, највероватније, бити усмерено на Гуљај-Поље и даље ка Оружаним снагама Украјине које се повлаче из јужног дела Донбаса.

Фронт ДНР: На периферији Мариупоља јуче су настављене позиционе борбе на раније достигнутим положајима. У Волновахи су јуче цео дан настављене жестоке уличне борбе (извештаји о потпуној контроли над градом су се показали нетачним). Оружане снаге ДНР контролишу отприлике три четвртине градске територије, али нацистички батаљон „Донбас“ (познат по злочинима над руским становништвом) окружен преосталим нацистичким батаљоном неће се предати, јер знају да не могу да очекују милост од стране снага ДНР. С тим у вези, борбе су жестоке, пешадија ДНР трпи значајне губитке. Западно и северозападно од Волновахе, Оружане снаге ДНР настављају постепено напредовање.
На осталим секторима – без промена, непријатељ наставља артиљеријско гранатирање положаја и насеља. Руска авијација ради на артиљерији и положајима Укрова.

Фронт ЛНР: Потпуно нејасна ситуација. Према појединим извештајима, фронт пролази линијом „Јампољ-Красни Лиман“ и приближава се Славјанску, Изјуму и Краматорску. У међувремену, још увек нема извештаја о окупацији ни Красног Лимана ни Јампоља. Нема напредовања наших трупа у области Северодоњецка.

Централни фронт: На подручју самог града Харкова се воде борбе. Град још увек НИЈЕ блокиран са југозапада. У Суми и Чернигову нема промена. Вероватно се настављају припреме за њихово чишћење. За област источно од Кијева – тренутно немам информације.

Десна обала фронта: У рејону насеља јуче су настављене борбе целог дана. Буча (предграђе Кијева), где је непријатељ покушао да потисне наше трупе контранападом. Резултати нису познати са сигурношћу. Највероватније, фронт је остао приближно на истим позицијама на које су раније стигле Оружане снаге РФ. Генерално – фронт без значајних промена.

Општа оцена: Руске трупе и даље имају иницијативу, али се оперативни успеси настављају само на Јужном фронту. На Доњецком фронту – тактички успеси, групација Оружаних снага Украјине и даље држи главне положаје дуж линије западно од Докучајевск-Доњецк-Горловка-Дебаљцево-Северни Доњецк. Још увек нема разлога да се говори о њеном скором опкољавању. Истовремено, дубоко покривање јужног бока Оружаних снага Украјине требало би да примора непријатеља да настави постепено повлачење својих снага из Донбаса, остављајући гарнизоне „бомбаша самоубица“ у важним насељима како би решили два задатка:

1) одложити напредовање савезничких трупа што је дуже могуће и нанети највеће губитке;
2) да се освете становништву Донбаса за њихов пораз, уништавајући регион што је више могуће.

Коначни резултат: Офанзива ВС РФ је успорена у већини праваца. Оперативни успеси још увек нису прерасли у стратешке и у пораз главних групација Оружаних снага Украјине. Врше се припреме за увођење „другог ешалона” у борбу за решавање стратешких задатака у оквиру друге етапе операције.

Битна напомене:

  1. Нема никакве сумње да су Оружане снаге Украјине и „територијалци“ претрпели много веће губитке од Оружаних снага Руске Федерације и Оружаних снага ЛНР/ДНР, посебно у војној техници. У принципу, не може бити говора о било каквом „преузимању иницијативе“ од стране непријатеља. Оружане снаге Украјине су способне само да се мање-више тврдоглаво и активно бране.

Оставите Коментар