Да ли је скандалозна изјава председника Општине Бујановац Јонуза Муслија, симптом мегаломанских жеља Албанаца, или тест докле могу да иду? И на чију подршку могу да рачунају.

Анализу Муслијеве изјаве којом се угрожава стабилност Балкана да је» унија Албаније и Косова бесмислена без Прешевске долине»,  за News Front  дао је стручњак за безбедност Илија Животић.

«Изјаву Муслија не треба посматрати нити једнократно нити тренутно. Није она ни претходница, нити кулминација. Та изјава је део процеса осмишљеног у центрима моћи који стоје иза Албанских интереса. Тај процес, та Балканска гангрена траје још од формирања тзв Призренске лиге, и то није никаква тајна.

Понекад је процес био у стању мировања а понекад би као 90-их, напросто експлодирао усред слабости пацијента, који је нажалост тада била Србија. Сада се обољење проширило и на још један део балканског тела- на Македонију, којој можда бисмо и ми требали помоћи на неки начин, јер је непријатељ — заједнички.
Са тренутне безбедоносне тачке гледишта може Муслији да прича шта хоће и колико хоће из више разлога. Са једне стране, паравојне јединице Албанаца на југу су разбијене, иако је вероватно да имају нешто закопаног оружја и опреме али тешко да могу да окупе неки значајнији број људи за оружану побуну или устанак, поготову јер Жандармерија држи копнену зону безбедности херметички затворену па се неки већи прелив људства или средстава не би требао десити.

Оно то је најважније у случају сваке побуне је подршка локалног становништва. У томе се разликују терористи од гериле а самим тим и начини борбе против њих. У томе се грешило за време сукоба на Косову и Метохији.

Дакле мора се спречити шира подршка. Како? Превентива је основ борбе против екстремизма. Најгора превентива је боља од најбоље репресије.

Улагањем у југ Србије, изградњом путева високошколских установа и отварањем радних места. Пример: отварањем привредних објеката на југу Србије и запошљавањем дела становништва. Ко има посао ,обавезу на факултету или новац да себи приушти летовање, томе екстремизам не пада на памет. Зашто да млади Албанци и муслимани јуре стипендије Саудијске Арабије за школовање и да њиховим одласком ризикијемо радикализацију истих, кад им ми то можемо обезбедити?

карта «Велике Албаније»

Друга страна листа папира је обрачун са онима који би да праве неку Велику Албанију са деловима наше територије.

Та борба не треба да се састоји само у изјавама или позивима да ЕУ реагује на изјаву представника локалне самоуправе републике Србије, као што је Бујановац?!

Бујановац је српски град, Муслију је српски држављанин. Наш ектремиста, је наш проблем. Са западном полеђином, али наш проблем, и тако га треба обрађивати.

Неопрезан позив, може бити сигнал да ми сами не можемосредити ствари у своме дворишту па нам треба посредник или помоћ. Ризична ситуација по нас! Да ли хоћемо да нам пошаљу новог Вилијама Вокера?

Грешка је што су службе безбедности уопште дозволиле ситуацију да Муслију може и сме да тако нешто изјави .То је највећа грешка.

Показало се да наше службе безбедности немају контролу над њим.То је основ проблема. Најлакше је послати  САЈ, Жандармерију да патролирају по Југу а срж проблема остаје нетакнута. Зашто га службе безбедности нису спречиле да да такву изјаву?! Како?

Илија Животић- експерт за безбедност

Метода има пуно, и оне се уче на адекватним студијама и обукама које су претпостављам прошли носиоци функција у њима. Циљ је спречити такве екстремистичке изјаве, које увек пронађу неку луду главу и онда екстремизам прераста у тероризам. А када ектремизам пређе у тероризам, мењају се и методе и средства у борби против појаве. Тада основни циљ борбе постаје физичка елиминација носиоца терористичких активности. Недавном изјавом, Муслију се сам кандидује за то место ничим изазван.

Поред свега, мислим да до отвореног сукоба неће доћи, јер он никоме у овоме тренутку не треба:

Нама, јер Албанци ништа без подршке САД не раде.

Њима, јер би то за нас значио позив за реванш где ми сигурно не бисмо спортски речено ишли на продужетке или пенале».

Стручњак за безбедност Илија Животић за News Front.

Извор: srb.news-front.info