„Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (CIRSD) бави се питањима одрживог развоја и питањима пројеката везаних за нови пут свиле“

Вук Јеремић, ТВ Н1, 30. мај 2018.

anti.media
anti.media

Позадина сумњивих милионских доларских износа, који су од стране појединих светских компанија, у периоду 2013-2017, уплаћивани на рачун невладине организације (CIRSD) и приватне фирме (ПР Агенција за консалтинг) Вука Јеремића, последњих месеци напокон је почела да се расветљава. Иако је, у међувремену, прошло годину и по дана од када је Антидот у два обимна досијеа обелоданио, од јавности све до тада систематски скриване, податке о финансијским фондовима који су стављени на располагање тадашњем председничком кандидату Вуку Јеремићу. Да би српска јавноств сазнала за све сумњиве послове Вука Јеремића, било је потребно да епилог добије међународне размере како би се сагледала целокупна ширина феномена са којим смо се суочили. Након што су у новембру прошле године, због оптужби за умешаност у корупцију и међународно прање новца, власти Сједињених Америчких Држава ухапсиле Патрика Хоа (Патрицк Хо), главног финансијера Јеремићеве организације и предузетничке агенције и Шеика Тидијана Гадиа (Цхеикх Тидиане Гадио), члана Саветодавног одбора CIRSD-а, клупко је почело да се одмотава, а читав ланац високе међународне корупције напокон разоткрива.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 1
У средишту светског ланца високе корупције: Вук Јеремић у друштву оптуженог Патрика Хоа (трећи с десна)

Иако је хапшење главних финансијера, блиских сарадника и пословних партнера било ког политичара у свету, аларм да се управо тај политичар обрати јавности, да буде први који ће о својим односима дати исцрпно обавештење и објаснити их јавности, ова је ситуација за новопеченог опозиционог политичара Вука Јеремића, била аларм, али да читав овај међународни скандал заташка и сакрије. Зато је, још од новембра 2017. године, када су његови сарадници ухапшени, Јеремић мудро ћутао и покушавао на све могуће начине да спречи да случајно та вест не дође до домаћих медија. Тако је јавности редовно скретао пажњу са себе сензационалистицким нападима на актуелну власт, како би се у тренутку када афере буду биле откривене могао бранити да је реч о политичком прогону, а не учешћу у кривичном делу. И управо је његов одговор био такав: очекувана манипулација да се нападом на Александра Вучића, изигравањем жртве и претњама некаквом тужбом, избегне одговор на то да ли су он и његова НВО део међународне мреже за прање новца.

Вероватно уверен да је то добра тактика, која ће у Србији дати резултате, подржаван од стране медија и, пре свега, парамедијских структура које финансирају државе западне демократије, Јеремић се нашао затечен када је ова тајна крајем маја ипак испливала на површину и попут цунамија покрила целокупну политичко-медијску сцену Србије. И поред бројних школа и врхунског образовања којим се арогантно хвали, Јеремић је изабрао тактику контроле штете која се сводо на то да се пред јавношћу, уместо одговора износе напади, а да се учесник у криминалним радњама представи жртвом политичког и пословног прогона. У стварности, Јеремић у овом тренутку има минорни политички рејтинг у Србији, на недавне београдске изборе није могао да изађе сам са својом странком због немогућности чак и да пређе цензус, и као такав не можебити препознат као политичка претња за власт. Упркос томе, он се у својим јавним наступима редовно представља као такав, избегавајући одговоре у умешаности у послове са прањем новца.

Зато је, видно уплашен, узнемирен, са усиљеним грчем на лицу, гостујући искључиво на пријатељски наклоњеним медијима, Јеремић у своју одбрану понављао само једну мантру: “Они су ухапшени још у новембру, то је било пре 6 месеци! Зашто сада о томе да причамо?!”

Међутим, управо спој свих ових елеманата из асортимана самоуке контроле штете, све дубље је укопавао Јеремића и, чак и онима беневолентнима, показао да је један од самопроглашених лидера опозиције у Србији у заиста великим проблемима.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 2
За свега три године, на рачун приватне фирме Вука Јеремића и његове невладине организације CIRSD, уплаћено је преко 7,5 милиона долара. Највећи део тог новца донирали су људи који су недавно ухапшени у САД и Кини због умешаности у високу међународну корпуцију

Тај почетни утисак потврдила су и бројна сазнања до којих су, у сарадњи са колегама из Хонг Конга, Мексика и Сједињених Америчких Држава, дошли новинари Медијске мреже Антидот. Та сазнања недвосмислено указују да се такозване консултантске услуге, које је Јеремић пружао својим иностраним клијентима, а о чијем карактеру не жели да упозна јавност, заправо савршено уклапају у коруптивни образац понашања његових најближих сарадника и финансијера. С обзиром да су контакти стечени током специјализације и обављања функције министра спољних послова Србије били једино што је Јеремић могао да понуди као “консултантске услуге” својим клијентима, постоји основана сумња, коју би надлежни органи требало детаљно да истраже, да су се оне сводиле на лобирање ради добијања уносних послова у сектору енергетике, које по правилу укључује подмићивање водећих политичара у земљама трећег света како би се жељени циљеви реализовали мимо постојећих закона.

Оно што је код самог Јеремића индикативно, јесте околност да је још као средњошколац, а касније и енглески студент, ту привилегију стекао управо захваљући корупцији која је цветала у Милошевићевој Србији, а која је његовом оцу, Михајлу Мишку Јеремићу, као високопозиционираном директору државне нафтне компаније Југопетрол, омогућила да стекне замашно богатство чији ће добар део инвестирати у каријеру свога сина, која ће представљати ништа друго до наставак породичне традиције бешчашћа и склоности незаконитим радњама и лако стеченом новцу.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 3
Хапшење Јеремићевих сарадника и финансијера и евентуална његова умешаност у корупционашке послове предмет су писања кинеских и хонгкошких медија: Вук Јеремић и његов главни финансијер Ји Ђианминг

А да је у Јеремићевом случају новац исувише лако стечен, што по правилу упућује и на законитост начина његовог прибављања, можда најбоље говори податак да је Вук Јеремић, упркос преко ноћи стеченом богатству, које је добио за “консултантске услуге” непознате природе, буквално купио странку у Србији и на недавним изборима кандидовао се за одборничко место у Градској скупштини Београда, за које је предвиђена плата мања од, за Јеремићеве појмове, мизерних 500 евра. Иако без икакве јасне политичке идеје и развојне визије друштва, Јеремићева грчевита борба да се на политичком небу Србије позиционира као какав-такав политички фактор, јасно указује да је тај напор предузет једино у циљу стицања неке врсте неформалног политичког имунитета који би га заштитио од било какве врсте кривичне одговорности.

Како су Јеремићеви сарадници формирали „афричку шему“ корупције

Патрик Хо (Патрицк Хо), бивши министар унутрашњих послова Хонг Конга и генерални секретар фондације Цхина Енергy Фунд Цоммиттее и Шеик Гадио (Цхеикх Тидиане Гадио), бивши министар спољних послова Сенегала, ухапшени су 18. новембра 2017. године у Њујорку, под оптужбом да су починили низ кривичних дела везаних за корупцију, подмићивање и прање новца. Оптужбе их терете да су повредили америчке законе који се тичу корупције (Фореигн Цоррупт Працтицес Ацт) и прања новца (Монеy Лаундеринг ).

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 4
Патрик Хо (Патрицк Хо), бивши министар унутрашњих послова Хонг Конга и генерални секретар фондације Цхина Енергy Фунд Цоммиттее ухапшен је 18. новембра 2017. године у Њујорку, под оптужбом да је починио низ кривичних дела везаних за корупцију, подмићивање и прање новца. Хо се конкретно сумњичи да је понудио 2 милиона долара мита председнику Чада, као и 200.000 долара мита министру спољних послова Уганде. У време када је Хо починио ове недозвољене радње, Вук Јеремић је био ангажован као консултант ЦЕФЦ за подручје Африке и Латинске Америке

Према оптужници подигнутој у Сједињеним Америчким Државама, Хо се терети за учешће у најмање два случаја подмићивања афричких лидера током 2015. и 2016. године, ради добијања уносних послова у Чаду и Уганди. Један случај се односи на 2 милиона долара које је Хо понудио председнику Чада Идрису Дебиу у замену за добијање привилегованих права на експлоатацију нафтних бушотина у тој земљи. Посредник у том послу био је Шеик Гадио за шта је, према оптужници, добио провизију од 400.000 долара.

Тужиоци кажу да се други случај давања мита односи на 500.000 долара мита који су уплаћени на рачун који контролише угандски министар иностраних послова Сам Кутеса, као и поклоне и обећања да ће профит остварен из заједничког посла у области енергетике у Уганди бити дељен са предузећима која контролишу чланови његове породице.

Ако буду осуђени, Хо и Гадио би могли да се суоче са затворском казном у трајању дужем од 10 година. На претресу у савезном окружном суду у Менхетну, којим је руководила судија Катхерине Б. Форрестом, савезни тужилац је понудио веома обиман доказни материјал, који обухвата неколико стотина хиљада докумената који се састоје од електронских порука (маилова) и њихових прилога, са више од 10 банковних рачуна за чији преглед су тужиоци добили судске налоге. Поред тога, тужилац је суду понудио и више хиљада страница банкарске и финансијске документације везане за више различитих ентитета, заједно са седам кутија папирних докумената и информација добијених са 11 телефона, четири рачунара, камере и друге опреме заплењене током претреса Хоове канцеларије у Вирџинији.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 5
За послове посредовања у послу који је подразумевао подмићивање високих званичника Чада и Уганде, Јеремићев колега и блиски сарадник Шеик Гадио добио је провизију од 400.000 долара

Због опасности од бекства у Чад или Уганду, на претходном претресу, Хоу је одбијена понуђена кауција од чак 10 милона долара, а нови судски претрес био је заказан за 1. јун 2018. године, али је одложен због апелационе жалбе коју је Хо поднео због одбијања суда да га пусти да се брани са слободе.

Ји Ђианминг, први човек ЦЕФЦ и главни спонзор Вука Јеремића, ухапшен због криминала и корупције

Четири месеца после хапшења Патрика Хоа, 16. фебруара 2018, кинеске власти су покренуле истрагу и против Хоовог шефа, председника и извршног директора компаније „Цхина Енергy Цомпанy Лимитед“ и њене фондације Цхина Енергy Фунд Цоммиттее (ЦЕФЦ), кинеског тајкуна Ји Ђианминга (Yе Јианминг) главног донатора CIRSD-а, због проневере 38 милиона долара. Због хапшења свог оснивача ЦЕФЦ је само у једном дану изгубила 180 милиона долара своје тржишне вредности на берзи. Акције три компаније повезане са ЦЕФЦ, на берзама у Хонг Конгу, Шенжену и Сингапуру, пале су у року од сат времена за чак 630 милиона америчких долара, да би укупан губитак вредности компаније на берзи достигао невероватних 33%, због чега је судбина компаније и даље крајње неизвесна.

Основан од стране Ђианминга 2002. године, од 2015. године ЦЕФЦ је потрошио најмање 1,7 милијарди долара купујуц́и енергетске компаније у Румунији, Уједињеним Арапским Емиратима, Русији па чак и Чаду, не укључујуц́и још 1,2 милијарду долара за откуп финансијских услуга у САД и Чешкој.

Истрага о ЦЕФЦ-у открила је како је захваљујући Ђианминговим страначким и војним везама, промет компаније вишеструко увец́аван фиктивним трговањем унутар мреже повезаних фирми, захваљући чему је домац́ој и страној јавности оснивач ЦЕФЦ могао продати причу о свом растуц́ем глобалном енергетском и финансијском колосу. Да је реч о контроверзној личности и, по свему судећи преваранту, показује и низ интервјуа који је Ђианминг дао кинеској новинарки Ји Тијанкуин током 2017. године, у којима су изношене тврдње за које се, каснијом провером документације, испоставило да су биле ноторне лажи.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 6
Ђианминг је први кинески бизнисмен који је званично саветовао председника једне европске земље. У априлу 2015. чешки председник Милош Земан именовао га је за „Специјалног саветника за економска, дипломатска и инвестициона питања у Кини“

Четрдесетогодишњи Ђианминг је изградио ЦЕФЦ практично преко ноц́и, што представља још једну велику енигму у пословању овог конгломерата. Према јавно доступним подацима, 26. јула 2017. године, четврту годину заредом ЦЕФЦ се појавио на листи Фортуне 500највећих светских компанија, са 43,7 милијарди долара годишњег промета.

У својој званичној биографији, Ђианминг себе представља као „индустријалца, филантропа“. У својим јавним активностима као приватни предузетник, Ђианминг увек иде заједно са важним страним политичким личностима. Фотографисан је са светским лидерима као што су израелски председник Шимон Перес, турски председник Реџеп Таип Ердоган, председник Чада Идрис Деби и председник Европске комисије Жан Клод Јункер. Срео се са престолонаследником Абу Дабија, а премијер Бугарске одржао је гозбу да га поздрави. Ђианминг је такође први кинески бизнисмен који саветује председника једне европске земље. У априлу 2015. чешки председник Милош Земан именовао га је за „Специјалног саветника за економска, дипломатска и инвестициона питања у Кини“.

Рани директори на високом нивоу унутар Ђианмингове компаније били су познати као „Стални комитет“. У оквиру компаније постоји и Партијски комитет и Комисија за дисциплинску одговорнсот коју воде пензионисани војни званичници. Ђианминг је познат и по бесомучној куповини призања и почасти. Само у јуну прошле године, на путу у Јужну Кореју, добио је докторат Универзитета Џионџи (Гиеонгги), као и титулу главног заштитника Буде у Таего реду корејског будизма.

У септембру 2017, Ђианминг је добио своје највеће пословно признање. Швајцарски глобални трговац енергије Гленцоре најавио је продају 14,16% удела у „Росњефту“, који је држао у власништву заједно са катарским државним фондом за улагања, ЦЕФЦ-у за око 9,1 милијарде долара. У једном кораку, ЦЕФЦ је требало да постане трец́и по величини акционар у руској националној нафтној компанији, иза руске владе (50%) и компаније Бритисх Петролеум БП (19,75%). Русија је највец́и добављач нафте у Кини, а Росњефт је највец́а руска нафтна компанија и највец́а корпорација у нафтној и гасној индустрији, са познатим блиским везама са Кремљом.

Али, као што је преко ноћи настао, Ђианмингов конгломерат се исто тако преко ноћи и срушио попут куле од карата. Након хапшења Патрика Хоа, генералног секретара ЦЕФЦ-овог енергетског фонда, уследило је и хапшење самог Ђианминга у Кини. Попут Вука Јеремића, своје мутне активности, Ђианминг је волео да маскира патриотском реториком, често говорец́и о свом „националном расположењу“ и о томе како ЦЕФЦ “служи стратегији земље“.

Због новонастале ситуације и кризе у коју је ЦЕФЦ запала, посао куповине удела у Росњефту је пропао, а регулаторна тела на кинеским берзама најавила су чак и могућност искључења компаније са берзе, уколико у догледно време не прибави валидне гаранције за своје пословање и вредност имовине.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 7
После хапшења контроверзног тајкуна Ји Ђианминга, тема о криминалу и корупцији у коју је укључена компанија CEFC постала је ударна и у медијима у Кини. Бројни истраживачки портали и угледни дневни медији пишу и о улози Вука Јеремића у пословању тог конгломерата, посебно док је био председавајући ГС УН

„Мексичка шема“ Јеремићевог послодавца и “брата” са Харварда

Да случај ухапшених Јеремићевих блиских пословних сарадника није инцидент, већ добро уходан образац пословања који је та група људи редовно примењивала, посведочио је и случај Емилиа Лозоје (Emilio Lozoya), Јеремићевог познаника са Харварда и блиског пословног сарадника из времена док је Јеремић још увек обављао функцију председавајућег ГС УН.

Емилио Лозоја је мексички бизнисмен и син бившег министра енергетике. Завршио је Харвард, где је упознао Јеремића, након чега је био директор највеће мексичке енергетске компаније PEMEX.

Лозоја, кога је Јеремић редовно промовисао преко свог твитер налога називајући га својим “братом”, светској јавности је постао познат након што га је специјални мексички тужилац јавно довео у везу са посредовањем у давању 10 милиона долара мита актуелном председнику Мексика Енрикеу Пењи Нијету током председничке кампање у тој земљи.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 8
Емилио Лозоја, кога је Јеремић редовно промовисао преко свог твитер налога називајући га својим “братом”, светској јавности је постао познат након што га је специјални мексички тужилац јавно довео у везу са посредовањем у давању 10 милиона долара мита актуелном председнику Мексика Нијету током председничке кампање у тој земљи

Према наводима специјалног мексичког тужиоца Сантијага Нијета (Santiago Nieto), бивши званичници бразилске грађевинске фирме Одебрехт (Odebrecht) признали су да је та компанија дала нешто више од 10 милиона долара мита бившем шефу мексичке државне нафтне компаније PEMEX, и то у време када је Лозоја био званичник кампање председника Нијета. Тројица бивших руководилаца Одебрехта дало је исказе бразилским тужиоцима да је Лозоји, бившем извршном директору PEMEX-а, исплац́иван мито од 2012. до 2014. године.

Према тим наводима, у априлу и новембру 2012. године Лозоји је исплац́ено око 4 милиона долара. Након избора председника Нијета, Лозоја је био задужен за координацију односа са иностраним компанијама и инвеститорима. Пена Нијето је постао председник 1. децембра 2012. године.

Према објављеном сведочењу, остатак новца је исплац́ен 2013. и 2014. када је Лозоја постао директор PEMEX-а, где је играо истакнуту улогу у промоцији мексичке енергетске реформе која је отворила своју нафтну индустрију приватним фирмама и страним инвестицијама. Он је смењен у фебруару 2016. године, услед финансијских тешкоћа насталих након наглог пада производње.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 9
Након договора Ји Ђинминга и Емилиа Лозоје, уз посредничку улогу Вука Јеремића, председника CIRSD-а посебно је занимала реформа мексичког нафтног сектора, која је била услов свих услова за омогућавање привилегованог положаја CEFC и реализацију поменутог договора. Да би се тај договор, вредан 4 милијарде долара, спровео, било је неопходно обезбедити подршку председника Мексика за доношење одлуке о отварању тамошњег енергетског тржишта за стране инвестиције, на чему је Јеремић уз помоћ Лозоје активно радио

У децембру 2016. године, компанија Одебрехт је признала да је платила скоро 800 милиона долара мита у Латинској Америци и Африци, у склопу споразума о признању кривице од 2,6 милијарде долара договорених са америчким властима. У склопу тог споразума, компанија је потврдила да је између децембра 2013. и краја 2014. године, платила мито од 6 милиона долара једном званичнику у неименованој мексичкој државној компанији, како би обезбедила добијање државних пројеката у тој земљи. PEMEX је била једина мексичка државна компанија која је у том периоду потписивала уговоре са Одебрехтом.

Током 2014. и 2015. године, у време када је Лозоја руководио PEMEX-ом, Одебрехт је са том компанијом склопио четири уговора о изградњи у укупном износу од око 1,5 милијарди долара, укључујуц́и унапређење рафинерије и изградњу великог гасовода у северном Мексику.

Читав случај је заташкан након што је федерални државни тужилац Мексика, на захтев председника Нијета, сменио Сантијага Нијету са функције начелника Специјалног тужиоца за изборне злочине, са образложењем да је тужилац нелегално јавно открио детаља о истрази корупције у којој су били помињани бразилска компанија Одебрехт и бивши извршни директор PEMEX-а Лозоја. Смењени тужилац јавно је оптужио председника Нијету да је отпуштен како би зауставио истрагу о подмиц́ивању и илегалном финансирању изборне кампање од стране владајуц́е странке у земљи.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 10
Због умешаности у активности прања новца, британска HSBC банка морала је да плати 700 милиона долара како би избегла казне у низу земаља које су, према проценама, могле да достигну више од 2 милијарде долара

 

Корупција и прање новца – рак ране савременог света

Иако је борба против прања новца, барем декларативно, један од најважнијих циљева свих држава света, процене говоре да око 500 милијарди долара годишње, односно између 2-5 процената светског бруто домац́ег производа отпада на ову нелегалну активност. Међу најпознатијим примерима прања новца током 20. века истиче се случај Пабла Ескобара који је недељно трошио 1.000 долара само на куповину трака којима је облепљивао свој нелегално стечени новац. За најпознатијим светским нарко босом није заостајао ни индонежански диктатор Сухарто који је током три деценије владавине стекао лично богатство од 15 милијарди долара. Његов пример доследно је следио и председник Филипина Фердинанд Маркос који је током своје владавине 1965-1986. године, украо и опрао око 7,5 милијарди долара. Међу светски најпознатије случајеве спадапознати мафијашки књиговођа Мејер Лански(Meyer Lansky) коме се може приписати успостављање модерног облика прања новца. Упркос томе што је опрао око милијарду долара, Лански никада није био осуђен и умро је 1983. године са процијењеним богатством од око 100 милиона долара. Заједно са њим, међу родоначелнике модерних шема прања новца свакако спада и најпознатији шеф америчког подземља Ал Капоне. Процењује се да је он опрао око милијарду долара кроз различите бизнисе. Чињеница да је за легализацију нелегално стеченог новца Капоне користио трговину вешом, често се сматра кључном за порекло израза „прање новца“. У клуб најпознатијих перача новца уписао се и Харвардски ђак Френклин Хурадо (Franklin Jurado) који је признао да је за рачун једног колумбијског картела опрао 36 милиона долара.

Поред најпознатијих појединаца који су се бавили прањем новца, у свету су познати и скандали у којима у учествовале поједине банке па чак и државе. Тако је остао познат случај малог пацифичког острва Науру које се крајем деведесетих година нашло у центру скандала са прањем новца када су преко банака регистрованих у овој државици руске криминалне банде опрале око 70 милијарди долара. Руска мафија је огромне количине новца прала и преко Њујоршке банке у оквиру “Бенекс скандала”. Процењује се да је између 1996. и 2002. године између 7 и 9 милијарди долара опрано преко рачуна отворених у овој банци. Такође, међу најпознатијим остао је забележен и случај “Bank of Credit and Commerce International” (BCCI) која је била седма највећа приватна банка на свету. Средином осамдесетих година прошлог века, откривено је да је банка укључена у разне лажне активности, укључујуц́и и прање велике количине новца. Банка није била превише избирљива приликом избора својих клијената па су се тако међу њима нашли и Садам Хусеин, бивши војни диктатор Панаме Мануел Нориега и палестински терориста Абу Нидал. Такође, преко рачуна отворених у BCCI америчка ЦИА је финансирала авганистанске муџахедине током рата са Совјетским Савезом.

Највећи последњи забележени светски случајеви прања новца јесу афере банака Standard Chartered и HSBC, као и казина Las Vegas Sands. Тако је пре неког времена Департамент финансијских услуга (DFS) из Њујорка оптужио британску банку Стандард Цхартеред да је у десетогодишњем периоду помогла у прању иранских средстава од чак 250 милијарди долара.

Предмет скандала била је још једна британска банка – HSBC, која је због мањка контроле и олакшаних процедура била идеално место за недозвољене активности које су обухватале и прање новца од продаје дроге, што је резултирало оставкама више руководилаца банке. Кроз банку је легализован новац који је потицао из Мексика, Сирије и Ирана, а на банкарске рачуне је уплаћиван посредством Кајманских острва. Због ових активности HSBC је у Мексику кажњена са око 30 милиона долара, а банка је издвојила 700 милиона долара како би избегла казне у низу земаља које су, према проценама, могле да достигну више од 2 милијарде долара.

Поред банака и велики ланци казина кроз које свакодневно пролазе милијарде долара готовог новца, такође су идеална места за организовани криминал и друге илегалне организације за прање нелегално стеченог новца. Казино гигант Лас Вегас Сандстренутно је предмет истраге због прања новца за потребе мексичких нарко картела. Постоје сумње да је новац легализован и за једног великог коцкара из Кине који је користио овај казино за прање новца стеченог корупцијом.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 11
У септембру 2013. године од надлежног одбора Скупштине Србије Јеремић је затражио дозволу за потписивање уговора са компанијом CEFC. У допису се наводи да ће подручје његовог деловања бити Африка и Латинска Америка. Данас, када су због корупционашких послова у Африци ухапшени његов послодавац Патрик Хо и блиски сарадник Шеик Гадио, супротно тадашњем допису Јеремић негира да је CEFC саветовао у погледу послова у Африци

Тајне и недозвољене Јеремићеве пословне везе са компанијама CEFC и PEMEX

Подаци које је прикупио истраживачки тим Антидота, указују да образац, по коме послују његови пријатељи, браћа, сарадници и финансијери, итекако имају везе са Вуком Јеремићем који се појављивао у улози посредника у закључењу великих послова, али и званичног саветника обе компаније – и CEFC-а и PEMEX-а. Иако је у Србији до сада једино било познато да је Јеремић од 1. октобра 2013. године имао закључен консултантски уговор са ЦЕФЦ, за шта је тражио и сагласност надлежног одбора Скупштине Србије, новинари Медијске мреже Антидот открили су да је Јеремић од 9. јула 2014. године па све до 13. априла 2016. године био саветник компаније Меx Гас Интернатионал (MGI), ћерке фирме мексичког PEMEX-а. Према подацима до којих су дошли новинари Антидота, Јеремић је у поменутом периоду од четири повезане компаније – MGI Enterprises SL, MGI Supply LTD, MGI Trading LTD и MGI LTD по основу пружених консултантских услуга и чланства у управним одборима примио 180.000 долара.

Више је него значајно да је, почев од времена док је обављао функцију председавајућег 67. заседања ГС УН, Вук Јеремић посредовао у повезивању и закључивању уговора управо између кинеске компаније CEFC и мексичког PEMEX-а. Тако је, 28. марта 2013. године, у време док је обављао високу функцију у УН, Вук Јеремић организовао и учествовао на састанку који се догодио у Хонг Конгу између Ји Ђианминга и Патрика Хоа са Емилиом Лозојом, људима који су данас или оптужени или под сумњом за учешће у великим корупционашким пословима који се мере десетинама милиона долара.

На том састанку постигнут је прелиминарни договор о улагањима кинеске компаније у мексичке изворе нафте и гаса иако су у том тренутку законима Мексика била забрањена страна улагања у тој области! Поред тога што се поставља оправдано питање шта је као председавајући ГС УН тражио на састанку две приватне компаније, ништа мање важан није ни одговор на питање шта је Јеремића мотивисало да посредује у договору, који је у тренутку постизања очигледно био правно недозвољен? Из свега што ће се касније догодити, постаће јасно да је Јеремић, преко свог сарадника Лозоје (блиског пријатеља мексичког председника Нијете) “помогао” да мексички председник, годину дана касније, под маском “реформе енергетског сектора” иницира промену тамошњих закона и дозволи учешће страних инвестиција у тој области пословања. С обзиром на идентичан образац који је примењен у случају Чада и Уганде с једне, и Мексика с друге стране, где се до великих и уносних послова долазило преко подмићивања високих државних званичника, постоји основана сумња да је и у случају “реформе енергетског сектора Мексика” на делу био случај високе корупције у коју је уплетен и сам Вук Јеремић.

Да се Јеремић интензивно интересовао за Нијетову “реформу енергетског сектора” Мексика, сведочи и податак да је у својству председника CIRSD-а, наредне 2014. године посетио Мексико. Тако је Јеремић, у својству председника CIRSD-а, 9. маја 2014. године, боравио у овој централноамеричкој држави, где је са званичницима тамошњег Министарства енергетике и Лозојом разговарао о плановима за отварање енергетског тржишта Мексика за стране инвестиције.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 12
Чланови CIRSD-а као и главни донатори те организације који су ухапшени или под сумњом да су учествовали у великим корупционашким скандалима

У извештају на сајту CIRSD-а о Јеремићевој посети Мексику наведено је следеће:

“Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (CIRSD) Вук Јеремић састао се у Мексику са највишим руководством Министарства енергетике и државне нафтне компаније PEMEX.

Саговорници су Јеремићу представили стратешки план председника Енрике Пење Ниета (Enrique Peña Nieto) који предвиђа и да стране компаније по први пут након 1938. године добију могућност пословања у домену енергетике у овој земљи.

Председник CIRSD-а је исказао снажну подршку енергетском плану Мексика, нагласивши да реформа енергетског сектора може да послужи као катализатор ширих промена у Мексику.

‘Позитивни ефекти у оквиру енергетских реформи могу да имају дугорочни бенефит, не само за Мексико, већ и за светску, све сложенију енергетску архитектуру’, рекао је Јеремић.”

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 13
Поред идентичног обрасца који су примењивали његови сарадници и финансијери, о природи „консултантских услуга“ које је пружао кинеским и мексичким нафтним компанијама, нешто је наговестио и сам Јеремић рекавши да су његове „политичке везе и контакти веома цењени на међународном тржишту рада“. Ти контакти могу бити корисни само у оним ситуацијама када се путем политичких веза настоји обезбедити привилегован пословни положај и уносни послови на неком тржишту, што је увек и без изузетка скопчано са корупцијом и подмићивањем високих државних званичника

Након иницијалног састанка у Хонг Конгу крајем марта 2013. године, представници CEFC и PEMEX наставили су разговоре о заједничким улагањима и снабдевању кинеског тржишта мексичком нафтом и гасом. Иако су ти договори у основи остали под велом тајне, крајем маја 2014, до медија су процурили планови о формирању кинеског фонда од 4 милијарде долара за улагања у нафтни сектор у Латинској Америци. У истом периоду, на рачун Јеремићеве организације CIRSD (основане 18. септембра 2013. године) и предузетничке Агенције за консалтинг (основане 4. новембра 2013. године) почињу милионске уплате које су само од стране CEFC-а и повезаних фирми достигле износ од 5,3 милиона долара, док је од стране PEMEX-а, на рачун Јеремићеве фирме регистроване у Србији уплаћено већ поменутих 180.000 долара.

Значајно је још напоменути да је Јеремић био саветник CEFC-а баш у време када су Хо и Гадио обављали нелегалне новчане трансфере за које су сада оптужени у Сједињеним Америчким Државама. Од не мањег значаја је и то што је Јеремић, ограђујући се од активности својих финансијера и сарадника, недавно изјавио да се његове консултантске услуге CEFC-у нису тицале ни Србије ни Африке, иако је у поменутом допису Скупштини Србије у јесен 2013. године, експлицитно навео да ће за ту кинеску компанију обављати услуге саветовања за подручје Африке и Латинске Америке, што су управо дестинације за које се везују коруптивне активности његових сарадника.

СКЛОНОСТ КА КРШЕЊУ ЗАКОНА КАО САСТАВНИ ДЕО КУЋНОГ ВАСПИТАЊА И ПОРОДИЧНЕ ТРАДИЦИЈЕ: Према сазнањима истраживачког тима Антидота, пресудом из 1996. године Општинског суда у Горњем Милановцу, Вуковом оцу, Михајлу Јеремићу изречена је казна затвора у трајању од једне године због кривичног дела из члана 201 став 4, у вези са чланом 195 став 3. (Тешко дело против безбедности јавног саобраћаја и Угрожавање јавног саобраћаја). Такође, током 2003. године, Полицијска управа Ниш против Јеремића старијег поднела је кривичну пријаву због Злоупотребе службеног положаја. Тај случај је, међутим, заташкан у време када је Јеремић млађи постао саветник у кабинету тадашњег председника Бориса Тадића. До привилегија боравка и школовања на престижним светским универзитетима, Вук Јеремић је дошао захваљујући околности да је његов отац, као високопозициониран директор државне нафтне компаније Југопетрол, био део коруптивне мреже и групе привилегованих појединаца у време режима Слободана Милошевића.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 14
Кључни дан у Јеремићевој „консултантској“ каријери: Јутро пред састанак у Хонг Конгу на коме су представници PEMEX-а и CEFC-а, уз посредовање и добре услуге Вука Јеремића, у то време председавајућег ГС УН, постигли договор о улагању 4 милијарде долара у нафтне изворе у Централној Америци. Након тог договора, обе компаније ће ангажовати Јеремића као саветника, за шта ће он бити награђен баснословним хонорарима

Јавна питања новинара Медијске мреже Антидот упућена Вуку Јеремићу

На основу сазнања до којих је дошао истраживачки тим Антидота и бројних сумњи у погледу легалности послова којима се бави већ дужи низ година, Вуку Јеремићу јавно смо упутили следећа питања за која сматрамо да су несумњиво од јавног интереса с обзиром на улогу коју, као председник Народне странке, Јеремић игра у друштвеном и политичком животу Србије:

1. У чему се тачно огледала ваша улога саветника компаније China Energy (CEFC) и њене фондације, какве сте им тачно консултантске услуге пружали и за која тржишта?

2. Због чега у јавности не помињете да сте обављали функцију саветника и у мексичкој компанији PEMEX и њеним иностраним повезаним фирмама из система Mex Gas International, и коју врсту послова сте радили за њих?

3. У ком својству сте, у време док сте били председавајући ГС УН, присуствовали састанку у Хонг Конгу између Ји Ђианминга и Патрика Хоа са Емилиом Лозојом? О чему се тачно разговарало на том састанку, какви су договори постигнути и каква је била ваша улога у њиховој каснијој реализацији?

4. Да ли су приходи које сте остварили по основу пружања консултантских услуга компанијама CEFC и PEMEX, имали било какве везе са реформом енергетског сектора у Мексику која је подразумевала отварање мексичког енергетског тржишта за стране инвестиције?

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 15
Своју каријеру Вук Јеремић је изградио највише захваљујући околности да му је професор у гимназији био каснији председник Србије Борис Тадић, али и томе што му је отац био један од водећих директора државне нафтне компаније Југопетрол у време режима Слободана Милошевића. Због злоупотребе положаја, против Вуковог оца, Михајла Јеремића, Полицијска управа Ниш поднела је кривичну пријаву 2003. године

Писмо новинара Антидота члановима Саветодавног одбора CIRSD-а

Са жељом да сазнамо њихове ставове поводом скандала са умешаношћу у корупцију главног финансијера и члана Саветодавног одбора CIRSD-а, новинари Медијске мреже Антидот обратили су се питањима члановима тог тела Јеремићеве организације у којем се налазе Мигел Анхел Моратинос Кујаубе (Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé), Мишелин Калми-Реј (Misheline Calmy-Rey), Шеик др Мохамед Сабах Ал-Салем Ал-Сабах (Sheikh Muhammad Sabah Al-Salem Al-Sabah), Шаукат Азиз (Shaukat Aziz), ухапшени Шеик Тидијан Гадио (Cheikh Tidiane Gadio), Проф. др. Џефри Сакс (Jeffrey Sachs), Ли Веи (Li Wei), др Нур Хасан Вирајуда (Nur Hassan Wirajuda), Хозе Мигел Инсулза (José Miguel Insulza), Маркос Кипријану (Markos Kyprianou), др Мохамед Бенаиса (Mohamed Benaïssa), др Мохамед Бенаиса (Mohamed Benaïssa), Франко Фратини (Franco Frattini), др Тјери де Монбриал (Thierry de Montbrial), Селсо Аморим (Celso Amorim) и Теводрос Ашенафи (Tewodros Ashenafi). И поред обећања од стране неколицине од наведених чланова Одбора, до тренутка објављивања овог текста нико од побројаних није нам доставио своје одговоре.

Писмо са питањима члановима Саветодавног одбора CIRSD-а преносимо у целини:

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 16
Поред осталих чланова Саветодавног одбора CIRSD-а, Антидот је своја питања упутио и Шеику др Мохамеду Сабаху Ал-Салему

Ваша Екселенцијо,

Тек ових дана пажњу српске, али и међународне јавности привукли су извештајиовдашњих медија о хапшењу Патрика Хоа и Шеика Тидиана Гадиа, који се у Америци сумњиче због великих корупционашких афера.

Тим поводом обраћамо Вам се као угледном члану Саветодавног одбора невладине организације Центар за међународну сарадњу и одржив развој (CIRSD), чији је Патрик Хо главни и највећи досадашњи донатор са више од 5 милиона УСД, са молбом да нам одговорите на следеца питања:

а) Да ли Вам је позната информација о хапшењу гоподина Патрика Хоа, главног финасијера CIRSD-а и господина Шеика Тидиана Гадиа члана Саветодавног одбора CIRSD-а?

б) Да ли то, по Вашем мишљењу, утиче на репутацију CIRSD-а, као и на Вашу репутацију лично с обзиром да сте и ви члан истог Одбора те организације?

ц) Да ли сте, од стране председника CIRSD-а, господина Вука Јеремића или осталих званичника те организације, као члан Одбора, у међувремену обавештавани о карактеру и износима донација и појединачним донаторима организације?

д) Будући да се у расплету ове истраге стиже до времена када је господин Вук Јеремић био кандидат за Генералног секретара УН, па и док је био председник Генералне скупштне ОУН, да ли вам та околност изазива сумње да је у питању била забрањена трговина утицајем и злоупотреба функције коју је г. Јеремић у то време обављао у УН?

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 17
Уколико изостану њихови одговори јавности, скандал у који их је увукао Вук Јеремић, озбиљно прети да наруши углед и кредибилитет политичара и професора који су, чудним стицајем околности, постали чланови Саветодавног одбора Јеремићеве организације

д) Да ли би у случају да се потврде поменуте сумње то могло да поткопа углед и кредибилитет УН и ојачати захтеве за већу транспарентност и ефикасност у супротстављањима могућностима за корупционаштво у медјународним пословима и дипломатији?

е) Како Ви лично све ово доживљавате имајући у виду озбиљне сумње и досадашње оптужбе у погледу порекла новца организације у чијем сте Саветодавном одбору и чији сте сарадник?

ф) Да ли је функција коју обављате у Саветодавном одбору CIRSD-а плаћена или је обављате волонтерски без накнаде?

Као новинарска мрежа Западног Балкана која је ову тему на сериозан и темељит начин започела још пре годину дана и која јој приступа доследно и објективно, с Вашим одговорима и мишљењима упознаћемо међународну јавност и наше читаоце.

Срдачно,

АНТИДОТ – Медијска Мрежа Западног Балкана

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 18
На рачуне Јеремићеве организације CIRSD и приватне фирме слило се преко 7,5 милиона долара

Шта је истраживачки тим Антидота открио пре годину и по дана

Од септембра 2013. године, па до краја јануара 2017. године, на личне рачуне Вука Јеремића, као и рачуне његове предузетничке Агенције за консалтинг и невладине организације CIRSD (чији је Јеремић оснивач и председник), из страних извора уплаћено је више од 7,5 милиона америчких долара. Тај износ односи се само на Јеремићеве рачуне у земљи, али не и на рачуне које извесно он и његови сарадници поседују у иностранству.

Према подацима о трансакцијама преко девизних и динарских рачуна самог Јеремића, његове предузетничке фирме и невладине организације, до којих су дошли новинари Медијске мреже Антидот, CIRSD-у су у том периоду уплаћене донације у износу од 5.957.000 долара, Јеремићевој предузетничкој фирми 1,33 милиона долара, док је на Јеремићев лични текући и девизни рачун “легло” додатних 226.000 долара.

Према подацима до којих је дошао истраживачки тим Медијске мреже Антидот, међу најзначајнијим донаторима CIRSD-а нашле су се компаније из Хонг Конга – “State Energy HK Limited” са 2.970.000 УСД, затим фондација “China Energy Fund Committee” са укупно уплаћених 1.000.000 УСД и “Fei Ying International Limited” са уплатом од 300.000 долара.

Међу “донаторима” су се нашли и “Horizon Companies Est Admin” из Уједињених Арапских Емирата са две уплате у укупном износу од 200.000 долара, а исти износ од 200.000 УСД на рачун CIRSD-а уплатила је и компанија “Brownstones Investment” из Монака.

Посебну наклоност Јеремићев пројекат добио је од емирата Катар чија је мисија при УН CIRSD-у уплатила помоћ од 120.000 долара, док је амбасада те земље у Берлину на рачун београдског удружења уплатила додатних 200.000 УСД.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 19
Упркос свакодневном подсећању, Вук Јеремић никада није јавности понудио одговоре на питања о сумњивим пословима у које је умешан и новцу који је од тих послова зарадио

Помоћ није изостала ни из такозваних пореских рајева одакле су две компаније (“China Environmental Energy Holdings” и “Estix Technology Corporation” са Девичанских острва) Јеремићевој организацији уплатиле укупно 600.000 америчких долара.

Током 2013. и 2014. године CIRSD-у је уплаћено и 180.000 евра са рачуна компаније “Smart Engineering Ltd” из Швајцарске, а из исте земље у јулу 2015. године стигла је и донација од 50.000 долара коју је уплатио швајцарско-руски бизнисмен српског порекла Милош Релић. Нејасно је, међутим, остало да ли је то била противуслуга за место члана Управног одбора Тениског савеза Србије које је, на предлог Вука Јеремића Релић добио шест месеци раније, крајем децембра 2014. године.

Уз још неколико мањих донација (у износима од 10.000-25.000 долара) укупан прилив на рачуне CIRSD-а, у периоду 2013-2016. године, достигао је 5.957.000 долара.

Схвативши да са рачуна CIRSD-а неће бити једноставно пребацивати огромне суме новца на приватне рачуне, Јеремић је неколико месеци касније, у новембру 2013. године, основао и предузетничку фирму “Вук Јеремић ПР Агенција за консалтинг”. До краја 2016. године на рачун тог правног лица из различитих извора уплаћено је 1.335.000 америчких долара.

Према информацијама Антидота, тај износ Јеремићевој агенцији уплатила је фондација “China Energy Fund Committee” од чега је део од 333.333 УСД уплаћен по истом уговору, али од стране повезане компније из Хонг Конга “Фуллy Соурце ЛТД”. Новац је на Јеремићев рачун уплаћен на основу уговора о пружању консултантских услуга који је 15.11.2013. године потписан са фондацијом “China Energy Fund Committee”. Симптоматично је да је иста та фондација уплатила донације CIRSD-у у укупном износу од 1.000.000 америчких долара.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 20
Дани луксуза на Менхетну: Крајем 2016. године Вук Јеремић је државним органима Србије пријавио да је 650.000 долара пребацио на рачун супруге Наташе Јеремић за наводно лечење у Америци

У истом периоду, 2013-2016. година, са рачуна Јеремићеве предузетничке агенције на његов лични текући рачун пребачено је 632.000 долара у динарској противвредности (63.900.000 динара). Иако је Јеремић тај износ највероватније пребацио као нето добит своје предузетничке агенције, оно што је остало прекривено велом тајне јесте одговор на питање за које је тачно консултантске услуге фондацији из Хонг Конга Јеремић могао да приходује невероватних 1,3 милиона долара плус бонус од 1.000.000 долара које је “задовољни клијент” донирао Јеремићевој невладиној организацији?

Капитална лаж Вука Јеремића о изворима финансирања CIRSD-а

Гостујући 29. децембра 2016. године у емисији Прави угао, ауторке Љубице Гојгић, емитованој на РТВ 1, Вук Јеремић је изјавио да су CIRSD финансијски донирале искључиво компаније које нису, нити имају било каквих пословних интереса у Србији. Међутим, подаци до којих је дошао истраживачки тим Антидота, недвосмислено доказују да су у најмање два случаја у питању биле приватне кинеске компаније које су јавно саопштиле намеру и заинтересованост за инвестирање и учешће у приватизацији преосталих профитабилних државних фирми у Србији, па чак потписивале и уговоре на ту тему.

Као што је већ наведено један од највећих донатора CIRSD-а и Вука Јеремића лично, била је кинеска фондација “China Energy Fund Committee” са укупном уплатом од 2.335.000 долара. Јавно доступни подаци указују да је та фондација основана и у потпуности спонзорисана од стране шангајске приватне компаније “China Energy Company Limited” (ЦЕФЦ) која представља шести највећи приватни конгломерат у Кини, са годишњим приходом од око 35 милијарди долара. Компанија је котирана на најважнијим берзама у свету и налази се на Фортуне Глобал листи 500 највећих компанија на свету.

У европској јавности постала је позната 2013. године након великих инвестиција у чешку привреду у вредности од око три милијарде долара. Упркос тврдњама Јеремића да његови кинески финансијери немају пословних интереса у Србији, заједно са још једном приватном кинеском компанијом, “China Balkan Investment”, ЦЕФЦ је у априлу 2016. године отворио заједничко регионално представништво у Београду. На догађају коме је присуствовао председник Србије Томислав Николић, представници ЦЕФЦ-а јавно су обелоданили да су заинтересовани за “приватизације великих српских предузећа у државном власништву, за пројекте у пољопривреди, саобраћајној и енергетској инфраструктури”. Из те изјаве није тешко закључити да се главни циљ поменутих кинеских компанија у Србији односи на учешће у евентуалној приватизацији домаће Електропривреде што објашњава и опсесивно Јеремићево бављење причом о приватизацији ЕПС-а током изборне кампање.

Поред ЦЕФЦ-а, за улагања у области енергетике интересовање је показала још једна компанија – донатор CIRSD-а. У питању је компанија “China Environmental Energy Holdings” чији је власник Били Нгок у Србији познат као власник “Серђа Такинија”, некадашњег спонзора тенисера Новака Ђоковића, који га је и довео у Србију 2011. године. Нгок је тада најављивао могућност отварања фабрике код Ниша која ће се бавити производњом енергије, а у плану је било и отварање погона модне куће “Серђо Такини”. Јеремић је дошао у контакт са Нгоком захваљујући околности да је у то време обављао функцију председника Тениског савеза Србије што је, идентично као и у свим другим случајевима, искористио за своје личне интересе.

АНТИДОТ РАЗВАЛИО ЈЕРЕМИЋА: CIRSD - Међународни центар за прање новца! 21
У ишчекивању епилога: Вук Јеремић, у страху да неко од његових ухапшених сарадника не проговори и открије читав корупционашки ланац чија је он битна карика

“China Environmental Energy Holdings” била је заинтересована и за изградњу Луке Београд код новог Пупиновог моста о чему се разговарало током 2015. године, а најважнији пројекат за чију реализацију је 2011. године био потписан и меморандум било је улагање више од две милијарде евра у градњу трећег блока у обреновачкој термоелектрани Никола Тесла Б и отварање површинског копа угља Радљево. Потписивању меморандума у Београду 20. октобра 2011. године лично је присуствовао Вук Јеремић у својству министра спољних послова. Након промене власти у мају 2012. године, тај посао је стопиран, а Србија је показала већу заинтересованост за стратешко партнерство у области енергетике са технолошки напреднијим немачким компанијама што је кинеске приватне конгломерате навело да уложе новац у лобирање за своје интересе.

Да се читава игра врти око приватизације „Електропривреде“ Србије сведочи и околност да је управо то једна од главних тема Јеремићеве предизборне кампање. Сталним узбуњивањем јавности о наводним тајним преговорима за продају ЕПС-а, Јеремић настоји да од евентуалних инвестиција у ЕПС одврати све потенцијалне конкуренте својих финансијера.

***********

Како смо током дуготрајног истраживања дошли до бројних, до сада неоткривених и необјављених података о дубљим траговима корупције ове међународне мреже, као и о  стварној природи послова којима су се бавили ЦЕФЦ и оснивач те компаније Ји Ђианминг, који је уједно и кључни финансијер Вука Јеремића, Медијска мрежа Антидот ускоро ће објавити нови досије посвећен овом, недавно ухапшеном, контроверзном кинеском мегатајкуну.

У новом наставку открићемо како је пирамидалним оснивањем великог броја умрежених и повезаних фирми, уз помоћ својих веза са појединим кинеским структурама унутар дубоке државе, Ђианминг вештачким увећавањем промета између својих фирми увећавао вредност комапније на берзи. Уз помоћ колега из Хонг Конга, Антидот ће такође показати како је ЦЕФЦ, иако у основи енергетски конгломерат, заправо највеће приходе остваривао од улагања у изградњу и продају некретнина што доводи у питање истинитост, у јавности креираног утиска о значају те компаније у области енергетике. Антидот ће истовремено изнети и детаље о искуствима Чешке Републике, која је била главна инвестициона дестинација ЦЕФЦ-а у Европи, као и о специјалним односима чешког председника Милоша Земана и тајкуна Ји Ђианминга који је у чешкој јавности познат као председников специјални саветник.

Извор: anti.media

loading...