Портал ,,Говори Србија“ ових дана прати дешавања у Републици Српској, која су кулиминирала јуче, симболично 5. октобра, када је на Тргу Крајине покушана обојена револуција. Упозоравали смо на могући сценарио који чека Републику Српску, као и на то ко су организатори демонстрација против власти. Подсетили смо како су пролазиле земље широм света које су се сусреле са обојеним револуцијама, али и Србија након државног удара 2000. године. Потврда онога на шта је упозоравла редакција портала ,,Говори Србија“ свакодневно долази са више страна, а ми Вам преносимо апел народног посланика испред владајуће странке, Владимира Ђукановића, који помно прати и анализира дешавања у Србији и региону.

Наиме, он је упозорио да је једна трагедија одлично препозната, а још боље злоупотребљена у политичке сврхе, као повод за окупљање критичне масе, са циљем утицања на крајњи исход резултата избора.

,,Синоћ су желели да прикажу како је маса народа заправо на овој другој страни и да је Додику дошао крај и зато су и демонстрирали онакву силу, блокирали су улице, отворено су претили члановима СНСД-а.“ – рекао је Ђукановић.

Ђукановић је указао и на то да, иако су синоћ на преносу уживо на ТВ БН покушали да прикажу да се окупио огроман број људи, то заправо махом били људи из Федерације. Према извештајима надлежних, окупило се тек неколико хиљада људи, иако су опозициони медији извештавали о десетинама хиљада људи на Тргу Крајине.

,,Кад погледате реално, гро оних демонстраната пре свега је из Федерације дошао. Као што можете видети и на самом преносу, маса оних који су подржавали својим коментарима, били су људи из Федерације. Ја потпуно разумем муслиманску страну, па чак и хрватску страну, којој и јесте циљ на неки начин да се урушава Додик, али је поента била преломити већину Срба јуче. Управо прикзивањем тога ,,ми се никог не плашимо, идемо до краја, ловићемо их (мисли се на власт и чланове СНСД-а) по кућама, побићемо их итд.“

У свом обраћању, посланик је објаснио сличност између 5. октобра 2000. године у Србији и 5. октобра 2018. године у Републици Српској.

,,То може да има несагледиве последице по Републику Српску. Свако добијање избора, мада ја мислим да овде више ником и није циљ да добије изборе, али свако добијање власти, освајање власти на овакав начин носи несагледиве последице за једну државу. Ми смо нашу петооктобарску револуцију преживели и ту су биле разне теме, где се власт  кривила и за оно што јесте и за оно што није, али је понета била увек држати тензију и имати тему. Тако се и овде наметнула тема.“

Посебно се осврнуо на симбол стиснуте песнице, односно ,,Отпора“ који је створио човек који зарађује од спровођења обојених револуција и свргавања легитимно изабраних режима широм света, а добро познат у српској јавности Срђа Поповић.

,,А јасно је све, видите од сценографије да је то апсолутно исто, чим видите стиснуте песнице (симбол ,,Отпора“ у Србији 2000. године), јасно вам је ко то креира и ко то ради. И све је исто, било то у Украјини, Либији, било где, исти сценарио, све је апсолутно исто, грађанске непослушности, ,,ми смо заправо власт, ми смо узели власт (подсећамо да је једна од песама које су у позадини пратиле демонстрације била и ,,Тамна страна града влада, неко ће да страда“), ми ћемо да ловимо њихове функционере по кућама, има да их стрељамо, убијамо.“

Посебно је истакао да тзв. опозиција не нуди никаква решења, већ само позива на рушење актуелне власти путем злоупотребе нечије трагедије и осећања.

,,Ја нажалост нисам чуо програмска опредељења опозиције у РС, зашто је боље да ви дођете на власт, а да Додик оде, али смо чули да се јаше на једној теми која је заиста очајнички узета у смислу да постоји трагедија, ајде да сада то злоупотребим и да добијем политичке поене. То је оно што је јадно.“

Посланик Ђукановић је још једном апеловао на грађане Републике Српске да не наседају на игру тзв. опозиције, која уместо да нуди конкретна решења, бестидно злоупотребљава трагедију и истакао да се плаши д атакви људи дођу на власт у републици Српској.

,,Молим грађане Републике Српске да на то не наседају, и ако морам да будем крајње отворен, мислим да су синоћ због оваквог начина и осмишљавања кампање, можда преломили изборе у корист опозиције и мислим да тешка искушења чекају Републику Српску, буду ли само на једном нивоу, да ли на нивоу Председништва, што је мало вероватно, али је вероватније да ће на нивоу председника Републике Српске покушати да тај ниво добију и да онда на томе покушају до краја да сломе Републику Српску. Ја опет кажем народу, памет у главу, пазите, не наседајте на све ово, али, знате како, потпуно разумем и онај емотивни моменат, јер страшно је кад неко изгуби дете, али је још страшније кад неко такву трагедију злоупотребљава за политички обрачун. То је оно што ме плаши, долазак на власт са таквом темом је нешто што вуче несагледиве последице, јер то су људи коју нису били у стању да понуде никакав програм већ су искористили једну тему где ће путем емоција заправо да руше некога.“

За крај, Ђукановић је замолио грађане Републике Српске да добро размисле коме ће дати свој глас.

,,Молим само да све протекне мирно, а грађани нека сами одлуче и нека се определе да ли ће ипак дати глас некоме ко на оваквој теми добија власт или ће ипак покушати да буду трезвени и рационални и да на један рационалан начин сагледају шта је то заправо, шта се то спрема Републици Српској.“ – рекао је.

Он је такође на свом Фејсбук профилу указао и на неке сличности ,,кијевског Мајдана“ и синоћних демонстрација. Присталице обојене револуције у Бањалуци упалиле су блиц на телефонима и подигли их увис, баш као присталице ,,Мајдана“ пре четири године.

Горе: Кијев 2014 / Доле: Бања Лука 2018
Горе: Кијев 2014 / Доле: Бања Лука 2018

,,Погледајте сличност у методама. Збивања на Тргу Мајдан у Кијеву и Тргу Крајине у Бањалуци. Фора са мобилним телефонима је већ рађена.“ – написао је Ђукановић.