Председник хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон каже да је своју организацију основао након масовног страдања Срба.

„Кад сам имао 18 година и гледао у Француској на телевизији те страшне снимке, био сам шокиран и ужаснут што смо и ми Французи дозволили да се тако нешто догоди у центру Европе на почетку 21. века“, истиче Гујон.

Каже да је то био погром и против Европе јер су нападнути манастири и срушене цркве – делић европске цивилизације који је заувек нестао.

„Био сам студент и хтео сам нешто да учиним. Био сам везан за Србе и Србију због оца и деде који су ми говорили о француско-српском пријатељству. Нисам познавао ниједног Србина и никада раније нисам био у Србији, али сам знао да нас пуно тога везује и да желим да помогнем жртвама погрома“, каже Гујон.

Наводи да је са својим рођеним братом, након оснивања хуманитарне организације, скупио нешто новца, школског прибора и играчака за децу и кренуо на пут.

„Стигли смо у Косовску Митровицу 2005. године. Нисмо знали ни како ће нас Срби дочекати због начина на који их је званична Француска напустила неколико година раније. Мој први сусрет био је са Србином који се зове Драган, а чији отац је убијен 17. марта 2004. године. То је за мене био сусрет са реалношћу, са ратом и последицама рата“, истиче Гујон.

Каже да је знао да су Срби са Косова и Метохије прави витезови који не одустају иако би многи поклекли пред континуираним насиљем.

Оставите Коментар