Председник Сирије Башар ал Асад примио је данас у посету представнике либијске владе маршала Kалифе Хафтара.
Делегацију која је стигла у Сирију предводе заменик премијера Либије Абдул Рахман ал-Ахереш и министар спољних послова Абдул Хади Алвеж.

У фокусу њихових разговора су билатерални односи и проналажење начина да се они реактивирају у другим доменима.

Посета долази у светлу Ердоганових напада на Сирију и турског дивљања у провинцији Идлиб због неминовног пораза џихадиста.

Ова посета се слободно може тумачити као изузетан знак подршке сиријској влади од стране још једне државе која је разорена ратом и угрожена неоотоманским амбицијама Реџепа Тајипа Ердогана.

Турска је званично почела своју интервенцију у Либији 2. јануара ове године, слањем малог броја трупа и инструктора и огромним пошиљкама оружја и ратне технике Влади националног јединства Фајеза Сараџа. ВЊ се налази у рату са Либијском националном армијом маршала Kалифе Хафтара од 2014. године.

Либијска национална армија која је лојална влади у Тобруку од 2018. води жестоку борбу са Сараџовим снагама, које су ангажовале велики број џихадиста и наоружавају их турским оружјем.

Ердоган је такође цивилним авионима пребацио велики број терориста из Идлиба у Либију, како би зауставио Хафтаров јуриш на Триполи.

Подсећамо, у ноћи између 26. и 27. фебруара 36 турских војника је убијено у ваздушним ударима сиријске армије. Након тога су уследили масовни удари Турака по положајима војске и размена ватре која је довела до нових жртава са обе стране.

Након иницијалног сиријског напада председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је осветнички отворио границе за мигранте који су кренули ка Европи преко Грчке и Бугарске.

Јуче је сиријска војска оборила турски дрон, да би моментално дошло до распламсавања сукоба и обарања два сиријска Сухоја. Данас су Турци дроновима наводно убили 19 сиријских војника.

Leave a Reply