Узмите све изјаве америчких политичара са резервом, апеловао је Сиријац Башар ел Асад, сумњајући у причу о томе како је вођа Исламске државе убијен у америчкој акцији и упоредио је са нејасним убиством Осаме Бин Ладена.

Велика акција америчких специјалних снага која је наводно убила Абу Бакр ал-Багдадија, вођу терористичке групе ИСИС, оставила је више питања него одговора и не би требало да се прихвата као чињеница, упозорио је сиријски председник током дужег разговора са државним медијима у четвртак извештава руски РТ.

Дамаск није учествовао у акцији ни на који начин, изјавио је Асад и додао да је за ту тврдњу сазнао само путем медијских извештаја.

Додавање измишљених учесника у операцију вероватно ће јој дати кредибилитет, додао је, док ће земље које се нађу на листи вероватно бити поласкане што су „део„ велике “операције“.

Не требају нам такве заслуге. Ми се боримо против тероризма. Ми немамо везе и нисмо имали контакт ни са једном америчком институцијом.

Хвалоспеви Вашингтона на рачун сопствених акција, слика ‘херојског пса’ који је учествовао у рацији и снимци наводних ваздушних напада нису убедили Асада да ли се то заправо догодило или не.

Штавише, читава афера му личи на сумњиво убиство из 2011. године још једног злогласног терористе – шефа Ал Kаиде, Осаме Бин Ладена.

„Зашто тело Багдадија није приказано? То је исти сценарио по ком је убијен Бин Ладен. Ако ће користити различите изговоре како не би показали доказе, сетимо се како је председник Садам Хусеин заробљен и како је читава операција приказана од А до Ш; показали су слике и видео снимке након што су га ухватили”.

Убиство Садамових синова такође је документовано и широко објављено, Асад додаје, сугериршући да Американци “крију све” и о убиству Бин Ладена и о Ал Багдадију с разлогом.

Ово је део америчке игре. Зато не бисмо требали да поверујемо у све што кажу осим ако не покажу доказе. Амерички политичари су заправо криви док се не докаже њихова невиност, а не обрнуто.

Све у свему, мало је вероватно да би смрт лидера ИСИС-а – ако је он заиста убијен – чак и крајње уништење терористичке групе било шта променило, рекао је Асад.

Kорен проблема – вехабијска идеологија која је стара више од два века не би нестала ођедном. Радикална исламистичка мисао и Ал Багдади били су читаво време само америчко оружје, тврди Асад, додајући да се ти алати лако могу заменити нечим другим.

„Верујем да је читава ствар у вези ове операције трик. Багдади ће бити поново створен под другим именом или ће се ИСИС можда по потреби у целости репродуковати под другим именом, али са истом циљем и истом сврхом. Режисер читавог сценарија биће исти, Америка ” .

Оставите Коментар