Твитер је угасио профил сиријског председника Башара ал Асада, када је на њему најављено емитовање интервјуа који је председник дао за италијански јавни сервис РАИ.

Иначе, РАИ је без објашњења одбио да емитује тај интервју, али га је сиријска новинска агенција САНА ипак поставила на свој портал.

Интервју је водила извршна директорка портала РАИ Моника Мађони, али је касније саопштено како прилог није наручио ниједан канал у саставу РАИ и због тога датум објављивања није могао да буде усаглашен.

Портпарол италијанске ТВ станице рекао је да се не зна када и где ц́е интервју бити емитован.

Прес-служба председника Сирије је у суботу саопштила да је телевизија РАИ 24 више пута мењала датум емитовања, и то без образложења, и додаје да је реч о покушају Запада да сакрије истину о ситуацији у земљи.

Укратко, сиријски председник је у интервјуу рекао да је Европа била главни покретач хаоса у Сирији и да је мигрантска криза последица директне подршке тероризму.

Још једном је поновио да Сирија није користила хемијско оружје.

„Ситуација је данас много боља. Извукли смо доста лекција из рата и мислим да је будућност Сирије обећавајућа, из овога ћемо изаћи јачи“, рекао је председник на почетку.

Истакао је да у Сирији није било грађанског рата, како се то истиче у западним медијима, већ су терористи преузели контролу над одређеним подручјима и увели своја правила

„Није било верског, етничког или политичког рата, већ су у питању терористи који су имали подршку страних сила, новац и наоружање“, објаснио је.

У тим областима завладао је хаос и уопште није било закона, а осим тога, наметнута је „мрачна идеологија“ Исламске државе или Ал Нусре, тврди сиријски лидер.

Пред сиријском владом је стога велики задатак да се друштво врати у нормалу, да се обнови школство и помире верске вође.

Говорећи о Русији, која је дугогодишњи савезник Сирије, рекао је да се Москва пре свега залаже за међународно право и поштовање тог права.

„Уколико они заједно са Турском надгледају сиријску границу то не значи да подржавају турску инвазију, већ хоће да их убеде да напусте нашу земљу. Због негативне улоге Америке када је реч о Турцима и Kурдима, Русија је хтела да се умеша како би се створила равнотежа снага и како би се ситуација начинила, не бих рекао бољом, већ мање лошом“, рекао је.

На питање да ли ће икада бити разговора са Реџепом Тајипом Ердоганом, Асад је рекао да не би био поносан да са њим улази у преговоре.

„Осећао бих се ужасно да сарађујем са тим опортунистичким исламистима, не муслиманима, исламистима. Али опет, мој посао се не своди на моја осећања, уколико се ради о питањима Сирије, морам то урадити“, навео је.

Европа тренутно има 2 проблема, велики број миграната и све већи број џихадиста који ће се враћати са ратишта у своје домовине, међутим, Асад је упитао: „Kо је створио тај проблем?“.

„Зато што је Европа, заједно са САД и Турском, подржавала тероризам, имате те проблеме. Тако да, све се враћа, све се плаћа. Европа је од првог дана подржавала терористе, кривили су сиријску владу, а француски режим је слао муницију“, додао је.

Такође, за протесте у Либану је рекао да могу бити добри док год су спонтани и имају за циљ реформу политичког система. Међутим, он сматра да се протестима без вођства увек покушава манипулисати споља, а да ли ће се то десити и у Либану зависи од свести либанских демонстраната.

Асад је поновио и вест, која није пропраћена у западним медијима, о процурелим мејловима Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) из којих се види да су хемијски напади приписани сиријској влади лажирани.

На самом крају, новинарка је Асада питала да ли се осећа као победник и преживели.

„Kада је сваки град погођен тешким бомбардовањем и тероризмом, мислим да се сви Сиријци осећају као победници, мислим да је у људској природи да преживи све тешкоће“, закључио је.

Оставите Коментар