Најмање 13 турских војника је погинуло у ваздушном нападу на осматрачницу турске војске у сиријском Идлибу, саопштио је турски војни извор.

  • Тринаест турских војника је погинуло, док је неколико повређено у ваздушним нападу на турску осматрачницу у селу Kансафра и Бара, провинција Идлиб – саопштио извор.

„Ал Арабија“ је раније саопштила да су одреди турске војске и сиријских терориста извели напад на позиције сиријске војске у провинцији Идлиб.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције. Kако је рекао, ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хејат Тахрир ел Шама.

  • Терористи су више пута нападали наше позиције и позиције сиријских снага, као и сиријске цивилне објекте из области где се налазе турске осматрачнице – напоменуо је Лавров.

Ситуација у покрајини Идлиб погоршала се драматично крајем јануара када су трупе сиријске војске почеле офанзиву на екстремисте који су прекршили примирје. У тој акцији већи део покрајина Алеп и Идлиб су ослобођени.

Москва је више пута изразила подршку овим противтерористичким акцијама, док је Анкара тврдила да су владине трупе прекршиле мировни споразум из Сочија.

Leave a Reply