Манастир Дечани поново је на удару – тзв. локалне косовске власти, уз подршку надлежних у Приштини, почеле су интензивне радове на изградњи магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, иако је то забрањено законом. Тиме су косовски Албанци показали колико је угрожена српска баштина.

 • До сада је било више покушаја да се наруши интегритет заштићене зоне незаконитим активностима, али сада је без икаквог скривања покренута интензивна активност која за циљ има да практично заврши градњу пута и тако дугорочно угрози манастир Високи Дечани. Унутар заштићене зоне тренутно активно раде тешке машине, постојећа подзида се уклања и гради нова, а пут знатно проширује. Теретни камиони грађевинске фирме „Љика“ активно довозе крупни шљунак, који багери распоређују по путу, а ваљак поравнава. Пут се проширује за још пар метара од досадашње ширине, у рангу магистралног пута прве категорије. Постављају се широке цеви за дренажу на неколико места – саопштавају из Епархије рашко-призренске.

Како додају, због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно, већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима.

 • О овим радовима није обавештена ни Комисија за заштићене зоне, ни међународни представници, као ни манастир Високи Дечани – наводе из Епархије.

Епархија Рашко-призренска и манастир Високи Дечани, у чијој се зони овај магистрални пут гради, најоштрије је осудила „отворено и безочно кршење закона на штету једног од најзначајнијих УНЕСКО споменика на овом делу Балкана“.

 • Овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност институција у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик светске културне баштине, већ отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што ће имати несагледиве последице – кажу у Епархији.

Подсећају да ово није једини случај кршења закона и судских одлука на штету манастира Дечани јер тзв. општинске власти већ више од четири године одбијају да изврше одлуку Уставног суда у Приштини којом се гарантују имовинска права манастира.

 • Овакво отворено непријатељско понашање и уништавање природне околине око манастира од стране косовских институција, представља несумњив показатељ крајње угрожености српске верске и културне баштине на овом простору. Епархија и манастир подсећају да је став међународних институција и Савета за имплементацију зона да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избегне штета која се тренутно прави. Епархија Рашко-призренска ће о свему још једном обавестити све међународне представнике у Приштини и иностранству са захтевом да се са радовима хитно престане, да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти – наводе из Епархије и апелују на све надлежне да се „ове незаконите активности сместа обуставе и спречи уништавање јединственог природног амбијента око манастира“.

1 KОМЕНТАР

 1. Da hoce vlada Srbije /ALI NECE/
  moze to resiti vrlo brzo…
  RECEPT
  Vojni savez sa ODKB ili vojni savez sa Putinovom Rusijom i u UN politicki ili vojnom silom osloboditi Nato EU vojno okupiranu juznu Srbiju celo Kosovo i Metohije a albansku OVK razoruzati i procesuirati ,posle vise decenijske zatvorske kazne sve tralno proterati u Albaniju.

Оставите Коментар