Роћен је молио Дерипаску да утиче на Манка да искористи своје везе у Америци у циљу организације референдума о отцјепљењу Црне Горе

У аудио снимку, највјероватније насталом 2005. године, разговарају Милан Роћен, тада у функцији амбасадора Државне заједнице Србије и Црна Гора у Москви и руски милијардер Олег Дерипаска, некадашњи купац и власник Комбината алуминујума у Подгорици.

Милан Роћен, на основу садржаја разговора, у крајње снисходљивом, непријатно молећивом тону покушава да искористи пословно-политичке везе Олега Дерипаске за реализацију референдума о независности Црне Горе.

Роћен изражава забринутост због притиска Европе на руководство Црне Горе. Стога, он моли Дерипаску да искористи свој утицај на Питера Манка како би он излобирао одговарајуће референдумске услове код Американаца, односно Контакт групе. Подсјећамо Питер Манк је недуго након референдума постао најважнији пословни партнер породице Ђукановића у пројекту ”Порто Монтенегро”.

Роћен: – Ало…
Секретарица: – Ало… Господин Роћен…
Роћен: – Да…
Секретарица: – Олег Владимирович. Секунду. Повезаћу Вас. (музика)
Дерипаска: – Ало.
Роћен: – Здраво, Олег, здраво, драги мој.
Дерипаска: – Здраво, Милане.
Роћен: – Драго ми је да те чујем. Хвала… Знам шта се све десило код вас.
Дерипаска: – Да, да, да… (неразумљиво)
Роћен: – Слушај, без твог путовања тамо, ја сам увјерен да се ништа од тога тамо не би завршило.
Дерипаска: – Добро да се тако завршило.
Роћен: – Богу хвала, што је испало све тако. Слушај, не зовем те тим поводом, него је јуче Ђукановић телефонирао мени, знаш…
Дерипаска: – Да…
Роћен: – Ви сте разговарали о нашем заједничком другу, Питеру Манку.
Дерипаска: – Да…
Роћен: – Он је замолио… Знаш… Данас је састанак Контакт групе у Лондону…
Дерипаска: – Да…
Роћен: – И тамо се састају представници свих земаља, чланица Контакт групе, Венецијанске комисије, ОЕБС-а и други… И Европа нас неће да остави на миру. У најскорије вријеме ће нас жешће притискати. И сада хоће да на Црну Гору, знаш да примијене то, знаш, познато, као за Косово: стандарди, а потом статус. Схваташ? И напросто желе да нешто засметају по питању референдума. Једини, ко ту може помоћи, ја сам јуче био у МИД-у (Министарство спољних послова), тамо са неким мојим из МИД-а разговарао, то могу они с друге стране океана,
Дерипаска: – Ко?
Роћен: – Американци, знаш… Они могу, можда, помоћи у томе… Дакле, Ђукановић ми је телефонирао јуче и рекао да сте ви разговарали о могућем сусрету с Питером Манком, али је он замолио, док се то не деси, можеш ли му ти телефонирати да би он телефонирао некоме тамо у Вашингтону, и искористио своје везе, или да поприча са неким тамо на ту тему, или је Ђукановић спреман да долети на пар сати у Вашингтон да се сретне са неким да би објаснио нашу позицију у том смислу, напросто. И ако то теби одговара.
Дерипаска: – Добро, наши су се тамо већ пробудили, зар не?
Роћен: – Не знам, још је вјероватно рано. Још је рано.
Дерипаска: – Пробаћу, одрадићу.
Роћен: – Ако је то изводљиво. Ђукановић, значи, у међувремену… (неразумљиво) Хвала ти, драги мој, извини, праштај што ми тебе овако нешто стално зивкамо… Значи, чекам да ме назовеш… Хвала… Све најбоље… До виђења.

Оставите Коментар