Специјалне јединце аустријске полиције извеле су акцију против групе која је ширила теорије завере у вези са корона вирусом, а који долазе са десничарске сцене.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер саопштио је јутрос, на конференцији за штампу поводом непродужавања ограничења слободе кретања, да је полиција ухапсила четири особе, не наводећи више детаља.

Из правосуђа се указује да се ради о групи активној у Аустрији са одличним контактима према међународној мрежи која броји 162 лица. У акцији полиције спроведени су претреси пет кућа у Бечу, Доњој и Горњој Аустрији, као и Штајерској, а акцију је водило тужилаштво из Граца.

Ухапшени су осумњичени за „противдржавно удруживање“ и они су наводно чланови такозваног суда „Глобални суд заједничког закона“ (Global Court of the Common Law).

Кобре су током викенда упале у станове пет теоритичара завере и противника мера аустријске владе у борби против корона вируса, наводи се у истражном акту. Код једног од особа које су предмет истраге полиција је морала разбити врата, јер није желео да их отвори.

У акцији је ухапшено пет особа, а једно даље лице је приведено на саслушање.

Ради се о припадницима једне групације која сматра да није у обавези да следи јавно-правни систем, који тврде да стоје изнад државе и да имају сопствени суд.

Активности те групе водиле су стално ка претњама самозваних судија или „шерифа“ против запослених у судовима.

У случају да их суд осуди на основу „противдржавног удруживања“ прети им затворска казна до пет година.

Оставите Коментар