Југославија, односно Србија, увек је била изузетак у односу на остале земље и трагично је завршила, а Слободан Милошевић, њен најпознатији лидер с краја 20. века, постао је негативац оног момента када је одбио Међународни монетарни фонд.

Ово тврди Ханес Хофбауер, економски историчар из Беча. Овај историчар је и аутор књиге о Kосову, где постоји и поглавље о Србији.

“Kада се ММФ на прелазу из 1990. у 1991. годину заложио за план Анте Марковића и Џефрија Сакса за мере штедње, Слободан Милошевић није био вољан да смањи трошкове државне администрације”, наводи Хофбауер.

Он истиче да је у јануару 1991. Милошевић наложио тадашњој НБС да изда динаре у вредности од 1,6 милијарди америчких долара. Од тада је, констатује он, Милошевић негативац за Запад.

Данас на територији бивше Југославије постоји пет валута уместо једне, постоји шест или седам ентитета уместо једног. Главну реч имају западне институције попут ММФ-а за економска и НАТО алијанса за војна питања – подсећа Хофбауер.

Хрватски и босански лидери били су од користи западним земљама на путу економске и војне експанзије на Балкану – тврди он и оцењује да иако су неки Милошевића проглашавали балканским Хитлером, он није био већи националиста од Фрање Туђмана, а био је далеко мање радикалан од Алије Изетбеговића.

Хофбауер упозорава да интереси капитала погоршавају ситуацију у Европи, али и на Блиском истоку.

“Политичке администрације у Вашингтону и Бриселу само подржавају крупне играче у њиховој експанзији, а западна војна машина стоји под њиховом командом на готовс”, истиче Хофбауер.

Kао пример наводи колапс Сирије, где је једна стабилна аутократија потпуно уништена, а ситуација допринела расту десног екстремизма у Европи.

Оставите Коментар