Да ли сте знали да се испод улица данашње Сремске Митровице крије један од најлепших римских градова са спектакуларним зградама, палатама, трговима, купатилима, хиподромом итд?

Ово су, на пример, рођени Митровчани, римски цареви:

1. Трајан Деције—Gaius Messius Quintus Traianus Decius, (249-251):
Рођен око 201. године у Мартинцима (Budalia) код Сремске Митровице. Познат као први римски цар који је убијен у бици.

2. Хостилијан—Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus Augustus, (251):
Рођен око 230. године у Сремској Митровици (Sirmium). Млађи син Трајана Деција који је владао само пар месеци зато што је умро од епидемије куге.

3. Клаудије II Готски—Marcus Aurelius Valerius Claudius Augustus, познат и као Claudius Gothicus, (268-270):
Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 210. године. Такође преминуо од куге. Познат по томе што је извршио егзекуцију Светог Валентина чији празник се у англо-саксонском свету данас слави као дан заљубљености.

4. Квинтил—Marcus Aurelius Claudius Quintillus Augustus, (270):
Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) око 212. године. Рођени брат Клаудија Готског и владао је неколико месеци пре него што је убијен 270. године.

5. Аурелијан—Lucius Domitius Aurelianus Augustus, (270-275):
Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 214. године. Владао је од 270. до 275. године, познат по томе што је његова владавина окончала римску кризу 3. века. Изградио је зидине око града Рима. Убио га је један високи официр његове Преторијанске гарде на путу ка Малој Азији.

6. Проб—Marcus Aurelius Probus Augustus, (276-282):
Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 232. године. Познат по томе што је успешно ратовао са германским племенима. Као и Аурелијана, убила га је Преторијанска гарда у његовој родној Сремској Митровици.

7. Максимијан—Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius Augustus, (286-305):
Рођен у околини Сремске Митровице (Sirmium) око 250. године. Владао је заједно са Диоклецијаном и заједно са њим абдицирао. Покушао је да се врати на престо у два наврата 306. и 310. године, али га је збацио легитимни император Константин I, после чега је Максимијан извршио самоубиство.

8. Грацијан—Flavius Gratianus Augustus, (375-383):
Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 359. године. Истакао се у ратовима на Рајни и Дунаву. У његово време хришћанство је постало доминантна вера. Под Амброзијевим утицајем, Грацијан је забранио паганске култове у Риму и наредио је да се из римског сената уклони олтар богиње Победе.

Извор: Историја Срба