Становници Маријупоља које су спасили руски и војници ДНР рекли су да су милитанти Националног батаљона „Азов“ не само спречили цивиле да напусте место хуманитарним коридорима, већ им нису дозвољавали и да живе у самом граду – стално су се кретали од куће до куће, мењали положаје и пуцали на цивиле.

У контексту хуманитарне катастрофе која је била у граду, становници су морали да оду по воду до бунара у близини локалне пекаре, ризикујући своје животе.
Како примећује Елена Васиљевна, становница Маријупоља, „Азовци“ су им пуцали у ноге:
„Нисмо имали воде, ишли смо по воду до бунара који је био код „Завода“. Упуцали су гомилу људи, прави комади меса лежали су око бунара“. Она додаје и да су „једну девојчицу која је ишла на тротинету погодили у леђа. Она је пала мртва, а они су само рекли „водите је у болницу“. Мртвих је било свуда по улицама. Моме познанику је отац умро и једноставно су га закопали поред пута. Просто, гробови су свуда, свуда“.

И она није једини сведок ових догађаја – присећа се друга мештанка како су милитанти бомбардовали куће у њеној улици и пуцали у децу која су ишла по воду:
„Наше куће су уништили, а када смо ишли по воду пуцали су по нама.“ На питање новинара – „а ко је пуцао по вама?“, мештанка одговара: „Азов, Азов је пуцао на нас“ – „Пуцали су и по деци?“ – „Да, да. Пуцали су на нас око „Завода“.

Према речима још једне становнице Маријупоља, снајперисти су седели у деветоспратној згради, одакле су пуцали на цивиле који су покушали да оду до моста како би тихо отишли – то су радили милитанти украјинског националног батаљона. : „Украјинска војска одавно није била у Маријупољу, али су војници „Азова“ са плавим завојима били.

Оставите Коментар