Један од највећих амфитеатара у Београду, чувена „петица“ на Правном, била у среду увече премала да прими све који су желели да чују предавање Сергеја Бабурина, поводом изласка на српском језику његове књиге „Морална држава“. Уводну реч о књизи и аутору дао је декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић.

Бабурин је на почетку истакао да та књига није само монографија него и резултат његовог 30-годишњег политичког рада и размишљања о томе шта се дешава у Европи и свету.

Често прекидан аплаузима, изнео је из прве руке низ страшних, а често и трагичних чињеница о разбијању СССР-а и Југославије, изнутра и споља, фаталној улози Горбачова и свеопштој моралној кризи западног света.

У завршници је подсетио на познато моделирање академика Мојсејева о нуклеарној зими, које је довело до преговора о ограничењу нуклеарног наоружања, али друго, мање познато – моделирање социјалног развоја човечанства у условима глобализације, као процеса у коме се свим народима намећу амерички стандарди живота.

Закључци тог моделирања, који су објављени 1998, кажу да човечанство може нестати 30-их година 21. века из два разлога: први је егоизам човека супротстављен његовој природи, који неповратно мења бисоферу, и други, још злокобнији: амерички модел глобализације у човеку убија човека!

Бабурин је високо оценио активност председника Русије, која показује да се Русија бори за традиционалне вредности и опстанак човечанства. Уставним променама из 2020. Године, када су унете одредбе „брак је заједница мушкарца и жене“ и „поштујемо идеале предака и веру у Бога“, Русија је, по речима Бабурина, спалила своје мостове према Западу.

Путин је такође потписао важни Програм заштите традиционалних духовно-моралних вредности.

Ми, православно васпитани Срби и Руси, истакао је Бабурин, знамо да је највиша духовна вредност – љубав према Богу и ближњем, дакле љубав!

Знамо и да су Отаџбина и вера изнад „људских права и слобода“, подвукао је Бабурин и нагласи да се на територији Украјине данас води цивилизацијски рат .

„Памтим један од својих последњих разговора са председником Слободаном Милошевићем,“ испричао је на крају Бабурин.

„То је велики човек, којим ће се из поколења у поколење поносити сви словенски народи. Имао је избор – да потпише споразум из Рамбујеа, одрекне се Косова и да, по америчком обећању, остане можда и доживотни председник. А он је донео, горку и тешку, али другачију одлуку. Покушао је да се бори. Није његова кривица што је то била епоха великих издаја. И у Русији је нажалост, тада био други председник.

Када смо разговарали, он је дао предлог да Југославија уђе у Савез Белорусије и Русије, у уједињену словенску државу. Пренео сам његов предлог Кремљу. То је била историјска шанса. Ми до данас не знамо одговор Јељцина, који је остао тајна.

Али ја сам сигуран будућност припада великом словенском савезу, од Београда и Боке Которске до Владивостока!

И да подвучем – само из љубави!“

Резимирајући, Бабурин је нагласио да су све европске државе данас демократске, правне и социјалне, али ради се о томе да буду моралне!

„Доброчинство мора бити принцип органа власти, а не само човека појединца!“, подвукао је на крају.

В.К.

Оставите Коментар