Кумановским споразумом 9. јуна 1999. године НАТО је потписао капитулацију, а не победу, јер нису могли ништа да ураде, нису могли да прођу нашу прву линију одбране земље и спроведу план о копненој инвазији, кажу за Glas-Javnosti.rs јунаци са Кошара Иван Ранковић и Александар Радаковић из херојске 125. моторизоване бригаде.

Тешко им је тог јунског дана пала наредба да се спреме за напуштање положаја и одлазак са Космета. Питали су ко ће их заменити “да отерамо банду с наше границе”, шта се дешава јер су, како кажу, константно били у акцији, борили се и онда одједном, када је НАТО “подвио реп”, све то престаје. Бринули су шта ће бити са српским становништвом на Космету.

  • Аутобуси су дошли по нас у Јуник. Италијански војници били су тамо, они су нас гледали подмукло, а ми њих као лавови ситне мишеве, само је варница фалила да избије курцшлус, да све то раскупусамо – причају саговорници Glas-Javnosti.rs.

Присећајући се 67 дана пакла на Кошарама, на граници са Албанијом, током којих је Ранковић и рањен, кажу да су то прихватили као задатак у одбрани отаџбине, макар и по цену живота. Сматрају да није случајно то што је непријатељски напад почео баш уочи Ускрса, на православни Велики петак, 9. априла 1999. године, да је и то део неуспелих планова да се уништи православље.

  • И поред бројнијег непријатеља, подршке коју су терористичкој “ОВК” пружале јединице војске Албаније, НАТО авијација, разни “пси рата”, они нису успели у својој намери, јер им то нисмо дозволили, чврсто смо стајали на бранику отаџбине – говоре хероји са Кошара.

С поштовањем и тугом сећају се погинулих 108 сабораца, називајући их небеским херојима и див јунацима чије се жртве не смеју заборавити.

Хероји са Кошара говоре како је било тих ратних дана 1999. на бранику отаџбине, шта им је давало снагу, какве летке им је, поред касетних бомби, бацала НАТО авијација, због чега се неко време ћутало о нашим храбрим борцима, да ли им се држава на прави начин одужила, колико се и даље међусобно помажу и друже, због чега кажу да битка на Кошарама још траје…

Разговор можете погледати у приложеном видеу:

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар