СРЕДИНОМ јуна, радници на градилишту Моравског коридора у атару села Маскаре код Варварина пронашли су пет скелета, а управо започета заштитна археолошка истраживања стручњака из Крушевца и Београда код постојећег локалитета Бедем, дала су нова, невероватна открића.

Фото С. Бабовић


Како сазнајемо, археолози су дошли до остатака чак 12 људи и потврдили постојање читаве некрополе из друге половине 6. века!

Испоставило се да је густа вегетација „скривала“ цело гробље, које се налази око 100 метара од јужног бедема већ познатог утврђења и 120 метара од тробродне базилике откривене 2008. Археолози Народног музеја Крушевац са колегама из Археолошког института у Београду, објашњавају да нема дилеме да је реч о хришћанима, чији су остаци одлично очувани.

Фото С. Бабовић


– Спроводимо заштитна археолошка истраживања на делу некрополе која је директно у вези са локалитетом и вероватно потиче из друге половине 6. века, када је настало и утврђење – каже за „Новости“ Марин Бугар, археолог Народног музеја Крушевац, који је годинама истраживао Бедем код Маскара. – До сада смо открили 12 скелета. Има индиција да су сахрањивани у гробнице од опека. Наш задатак је да их све откријемо, сачувамо и омогућимо наставак радова на самој траси.

Фото С. Бабовић


Бугар објашњава да је изузетно важно што су шест година после последњих истраживања на локалитету, археолози поново добили прилику да сазнају више о самом налазишту, овог пута кроз „причу“ о људима који су ту несумњиво живели. Стручњаци не искључују могућност да су наишли на гробове свештеника.

Фото С. Бабовић


Сав археолошки материјал биће конзервиран и послат у Археолошки институт на анализе, а потом прослеђен крушевачком Музеју. Наши саговорници се надају да ће довршити радове у наредних 10 дана. Истраживања теку брзо, будући да су на налазишту ангажовани и радници конзорцијума „Бехтел-Енка“, који раде на изградњи Моравског коридора.

УТВРЂЕЊЕ ВИЗАНТИЈСКОГ ЦАРСТВА

БЕДЕМ Маскаре ванредно је археолошко утврђење низијског типа, које се некада налазило уз сам ток Мораве, која је у међувремену меандрирала. У време цара Јустинијана, наводи археолог Марин Бугар, била је важна стратешка, комуникацијска и контролна тачка Византијског царства и сва је прилика да су се својевремено неговале велике амбиције за утврђење. Бедем чува и старије слојеве, насеља из праисторије, али и трагове насеља из 12. и 13. века. Стручњаци раде на делу некрополе која прати потпорни зид будућег ауто-пута Појате – Прељина.

Оставите Коментар