Када су амерички војници први пут ушли у Багдад почетком априла 2003. године, пљачкаши су већ били упали у ирачку Централну банку. Тамо су могли да пронађу већину националних валутних резерви, али нису успели да провале у највеће трезоре и сефове гдје се скривала већина новца.

Међутим, нешто раније је већ изведена једна од највећих пљачки банака у историји. Око милијарду долара је под окриљем ноћи извучено из банкарских трезора.

Наиме, у рано јутро 18. марта исте године су три велика камиона пришла банци. Један човек показао је комад папира с потписом и пљачка је могла да почне. Неколико сати је требало да се пребаци 900 милиона долара и 100 милиона евра, све уредно запаковано у металним кутијама.

Човек с папиром био је Кусај Хусеин, а на папиру је био јасан потпис Садама Хусеина, његовог оца. На њему је само писало да је

Када је у палати другог Садамовог сина, Удаја Хусеина, пронађено 650 милиона долара готовине, Американци су поверовали да су пронашли већину тог новца. Касније се испоставило да је реч о приватној Удајевој залихи готовине.
Новац није нестао без трага, а ускоро је откривено неколико стотина милиона долара у једној од Садамових палата.

Американци су тај послали новац у Кувајт где га је требало пребројати како би се утврдило колико га тачно има и ту прича добија помало очекивани заплет.

Званични Вашингтон је тражио повратак новца у Централну банку Ирака, одакле је и одузет, али су америчке власти у Ираку одлучиле да заплене новац и поделе га према властитом нахођењу. Наравно, људи нису свеци и Садамов новац се почео појављивати широм света.

Стотине хиљада долара појавиле су се на рачунима мајора Ричарда Фулера који је био задужен за бројање америчких долара у Фалуџи.

Капетан Мајкл Енгуен “изгубио” је око 700.000 долара, а власти су посумњале када је готовином платио BMW и Hамер након повратка кући у Орегон.

Укупно је више од 30 америчких војних лица осуђено због крађе, а нико не зна колико је још новца украденог из Централне банке Ирака завршило у нечијим џеповима.

Извор: fakti.rs