Амерички председник Џо Бајден окривио је руског колегу Владимира Путина за огромну инфлацију с којом се САД суочавају последњих месеци.

Откако је Бајден ушао у Белу кућу, цене буквално свега расту из месеца у месец, па је инфлација у Америци у фебруару достигла 7,9 одсто, што је највише у последњих 40 година. Он сад покушава да искористи рат у Украјини како би Американце убедио да није крив, али му то, међутим, не полази за руком.

Пала куповна моћ

Бајден је, говорећи у суботу на једном скупу демократа у Филаделфији, рекао да му се више смучило да га сви у Америци криве за инфлацију.

– Мука ми је више од тога. Амерички народ мисли да је разлог за инфлацију то што влада троши више новца. Међутим, за инфлацију је највише крив Путин – рекао је Бајден.

Он је додао да су цене горива скочиле у јануару, „од тренутка кад је Путин распоредио својих 150.000 војника на границу са Украјином“.

– Свет је то приметио и бизнис је реаговао. Демократе нису изазвале проблем. То је урадио Владимир Путин – казао је Бајден.

Међутим, Американци ни секунду нису у то поверовали. Медији у САД пишу да Бајдену неће успети план да окриви неког другог за своју лошу политику.

„Американци нису глупи. Знају шта је инфлација урадила њиховој куповној моћи много пре него што су Путинови тенкови ушли у Украјину. Народ ће знати да процени колико је Путин крив за лошу економску ситуацију у САД. Бајденово константно вађење на Путина више не пролази. Kад год помене да му је руски председник за нешто крив, само додатно губи бираче“, пише „Вашингтон пост“, истичући да је са сваљивањем кривице за инфлацију на Путина Бајден прешао сваку меру.

Медији у САД подсећају да су за инфлацију криви амбициозан планови актуелне администрације, међу којима су план опоравка након ковида, као и планови о обнови и изградњи инфраструктуре.

Осим тога, Американци криве Бајдена за увођење санкција на руску нафту и гас, будући да им је то драстично подигло цене горива. Иако председник САД покушава да убеди јавност у то да је због санкција Русији много горе него остатку света, Американци у то не верују и уопште их не занима нико други осим њих самих.

– У јануару је инфлација била 7,5 одсто, а Бајден је за то окривио кризу у ланцу снабдевања. У фебруару је инфлација износила 7,9 процената, а Бајден сада покушава да за то окриви Путина. Kога ли ће окривити следећег месеца – питао је угледни републикански политичар Џејк Еванс.

Превише пара

И велики број аналитичара у САД каже да је инфлација искључиво Бајденово дело.

– То је једноставно последица трошења превише пара. Бајденово: „Нисам крив“ личи на оно кад се деца ваде на нешто. Да се не лажемо, инфлација у САД ће наставити да расте чак и кад Путин прогласи победу у Украјини и кад повуче своју војску оданде – оцењују аналитичари.

Гориво драстично поскупело

Цена горива у САД драстично је скочила, па галон сада кошта између четири и пет долара, што је између 0,96 и 1,19 евра по литру. Гориво је у САД донедавно коштало 60 евроценти по литру, па су Американци побеснели због овог поскупљења. Зато су на аутоматима за точење горива на пумпама широм САД освануле налепнице са Бајденовим ликом на којима пише: „То сам ја урадио!“. На неким пумпама, поред Бајденове, налази се и налепница са ликом потпредседнице САД Kамале Харис, на којој пише: „Ја сам помогла“.

1 KОМЕНТАР

  1. Бајден је начисто пролупао,кривити Путина због прехрамбеног колапса у Америци је чист идиотизам!
    Злотвори амерички нацистички од завршетка 2ог рата,водили сте преко 50ратова а ниједан једини није одобрен од УН

Оставите Коментар