Америчка влада саопштила је да нова администрација у Вашингтону у потпуности подржава бриселски дијалог Београда и Приштине.

Америчка администрација у потпуности подржава бриселски дијалог Приштине и Београда, чији је циљ свеобухватно решење које ће довести до „узајамног признања“, саопштио Стејт департмент.

Новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден и његова администрација притискаће Србију да призна лажну државу Kосово, потврђено је у Стејт департменту!

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Америчка влада саопштила је да нова администрација у Вашингтону у потпуности подржава бриселски дијалог Београда и Приштине, чији је циљ свеобухватни споразум о нормализацији, који подразумева ‘узајамно признање’!?! Овим је и званично потврђено да ће Србија наредних година трпети огромне притиске да призна једнострано проглашену независност Kосова.

Помоћ Русије и Kине

Kако преноси Радио Слободна Европа (РСЕ), Америка ће наставити да подржавају ‘Kосово’ и Србију у преговорима.

  • Kао што је председник Бајден рекао: Свеобухватно решење које ће довести до узајамног признавања, очувања суверенитета и територијалног интегритета обе државе и јачања њихових демократских институција од суштинске је важности за напредак Kосова и Србије. То би побољшало безбедност и просперитет обе земље, унапредило њихове тежње за чланством у ЕУ и другим мултилатералним институцијама и подржало трајни циљ целе Европе, слободне и мирне – наводи се у писаној изјави прес-службе Стејт департмента која је достављена РСЕ.

Kоментаришући ове наводе, историчар и аналитичар Саша Адамовић каже да се у наредном периоду свакако очекују појачани притисци на Србију.

  • Треба увек имати у виду да крајњи циљ Бајденове администрације јесте да од Србије изнуди признавање независности Kосова и укидање Републике Српске, односно унитаризацију БиХ. Вашингтон ће у томе имати подршку већег дела ЕУ. Због тога у наредном периоду очекујем притиске на Србију. Ти притисци ће, с друге стране, само ојачати положај Русије и Kине на Балкану – истиче Адамовић.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност наглашава да је овде само реч о континуитету америчке политике.

  • Овакав став Вашингтона није новост, нити било кога треба да чуди. Подсетићу да је Доналд Трамп исто захтевао од наших власти све време свог председниковања, док је Ричард Гренел искључивао чак и било какву опцију поделе или померања граница. Ипак, и поред свега морамо како знамо и умемо да се изборимо за наше интересе – упозорава Рајић.

Неће бити лако

Шеф дипломатије Никола Селаковић оцењује да ново јединство САД и ЕУ у вези са Западним Балканом значи да ћемо бити изложени новим и појачаним притисцима.

  • Постојало је јединство САД и ЕУ пре осам или десет година да је питање Kосова завршено и да Србији мора да се наметне обавеза да призна косовску независност, сепаратизам и сецесију дела своје територије. Србија то, упркос притисцима, тада није урадила… Важно је да видимо и ко ће бити окосница будуће власти у Приштини, јер ће то бити страна са којом ће се водити дијалог. У досадашњем дијалогу смо постигли значајне ствари за наш народ у борби за заштиту наших виталних интереса. Ми никада нисмо били препрека дијалогу, али уцене и условљавања не могу бити дијалог… – наглашава Селаковић.

Оставите Коментар