Америчка администрација Џоа Бајдена одобрила је продају прецизно-вођеног оружја Израелу за 735 милиона долара. Та одлука обелодањена је само недељу дана пре почетка сукоба Израела и Палестинаца

Амерички Kонгрес обавештен је 5. маја о одлуци да САД одобре продају оружје Израелу, објавио је „Вашингтон пост“.

Поједини конгресмени затражили су више одговора о детаљима те продаје и да се она искористи као вид притиска на Израел.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Одобрење продаје „паметних бомби“ Израелу у тренутку када су сукоби у току и без условљавања Израела да пристане на примирје, може да доведе само до нових сукоба у будућности – казао је америчком листу један од конгресмена.

Америчка администрација у обавези је да обавести Kонгрес о одлукама попут ове, а уобичајено је да се оне доносе тек пошто се са њима Kонгрес неформално сложи, наводи „Вашингтон пост“.
Према одлуци америчке администрације, САД намеравају да продају Израелу системе који такозване „глупе“ бомбе претвара у „паметне“, прецизно вођене пројектиле. Израел је и раније куповао те системе од САД.

Из Kомитета за спољне послове америчког Kонгреса потврдили су да су 5. маја добили обавештење о намери да се оружје, које производи „Боинг“, прода Израелу.

„Вашингтон пост“ наводи да је то појачало поделу међу Демократама на Kапитол хилу у вези са подршком Израелу.

  • Не можемо само да осуђујемо то што Хамас испаљује ракете и да игноришемо израелску државну политику насиља према Палестинцима – рекао је конгресмен Марк Посан.

Међутим, друга струја наводи да „Израел има право да се брани“.

Због ове поделе међу Демократама, у партији председника Џоа Бајдена почели су да се чују и гласови оних који доводе у питање његову „посвећеност људским правима“ и који захтевају већи притисак према Израелу, пренели су поједини амерички медији.

Оставите Коментар