Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да би САД браниле Тајван у случају инвазије Кине, што је његова „најексплицитнија изјава“ досад по тајванском питању и извесно је да ће то наљутити Пекинг, оценио је Ројтерс.

У интервјуу за „CBS“ мрежу у недељу, упитан „да ли би америчке снаге браниле демократско острво које Кина сматра својим“, Бајден је одговорио потврдно.

„Да, уколико би дошло до напада без преседана“, поручио је Бајден.

Упитан да појасни да ли је хтео да каже да ће, за разлику од Украјине, америчке снаге – Американци и Американке – бранити Тајван у случају кинеског напада, он је поновио „да“.

Ројтерс подсећа да су се САД дуго држале политике „стратешке двосмислености“ и нису јасно давале одговор да ли ће војно одговорити у случају напада на Тајван.

Портпарол Беле куће је рекао да се америчка политика према Тајвану није променила.

„Председник је ово рекао и раније, па и током гостовања у Токију ове године. Јасно је ставио до знања да се наша политика према Тајвану није променила. То остаје исто“, поручио је портпарол.

Тајванско министарство спољних послова је изразило захвалност Бајдену што је поновио америчку чврсту посвећеност безбедности Тајвана.

Оставите Коментар