Званичници САД разматрају строге мере контроле извоза и то како би наштетили економији Русије уколико Путин нападне Украјину, изјавили су за Ројтерс из службе Бајдена.

Мере, о којима ће се расправљати у уторак на састанку високих званичника, биле би додатак економским санкцијама о којима размишља администрација председника САД у случају инвазије Русије на Украјину, и то након што је Москва поставила војнике уз границу с Украјином.

Џо Бајден запретио је разарајућим акцијама против Русије, а све у циљу како би покушао да упозори Путина које су последице у случају војног упада у Украјину.

Ипак, Путин је демантовао да Русија планира инвазију.

На састанку у Белом кући ће се расправљати о потезима који укључују ванредне мере контроле извоза које би могле гушити велике делове индустријских и потрошачких технологија у Русији, рекао је званичник који је желео да остане анониман.

Мере о којима се расправља могле би онемогућити Русију да увози паметне телефоне, кључне компоненте за авионе и аутомобиле, као и  материјале из многих других сектора, што би могло имати велики утицај на потрошаче у Русији, индустријске операције, као и запошљавање, изјавио је званичник.

Мере без преседана

Он је изјавио да би такве потенцијалне мере за Русију биле без преседана. Америка би користили алате које је користила администрација бившег председник Трумпа, а које је усвојила и Бајденова администрација.

Циље јесте да се блокира кинеска телекомуникацијска компанија „Хуаwеи“ у приступу напредних полупроводника.   

Ово може утицати на чипове широм света јер је допринос САД такође кључан у њима.

Званичници Америке планирају детаљније да се консултују с кључним партнерима у Европи и Азији који би могли бити укључени у ове мере и подстицати координиране напоре где је то потребно, изјавио је званичник.

Руским тржиштем телефона доминирају стране компаније као што су Аппле (ААПЛ.О), Самсунг (005930.КС) и Хуаwеи, које су ове године постале предмет новог руског закона који од њих захтева да инсталирају руски софтвер.

Оставите Коментар