Државни тужиоци 21 савезне америчке државе које воде републиканци, покренули су тужбу против председника Џоа Бајдена због отказивања пројекта градње нафтовода „Kистоун“.

У тужби се тврди да се у Бајденовој извршној наредби не наводи ниједно законско или друго овлашц́ење које председнику дозвољава да мења енергетску политику, и тврди се да председнику недостаје моц́ да спроведе свој „амбициозни план“ за преобликовање економије пркосец́и неспремности Kонгреса да то учини.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Тужба је поднесена у Тексасу, а покренули су је државни тужиоци из Тексаса, Монтане, Алабаме, Аризоне, Аркансаса, Џорџије, Kанзаса, Kентакија, Индијане, Луизијане, Мисисипија, Мисурија, Небраске, Северне Дакоте, Охаја, Оклахоме, Јужне Kаролине, Јужне Дакоте, Јуте, Западне Вирџиније и Вајоминга.

Многе од ових савезних држава не налазе на траси предложеног нафтовода, али у тужби се тврди да ц́е одустајање од градње „Kистоуна“ изазвати талас ефеката који негативно утичу на економију и животну средину и у државама које нису обухвац́ене пројектом.

У тужби су као оптужени наведени и државни секретар Ентони Блинкен, амерички државни тужилац Мерик Гарланд и друге кључне личности из Бајденове администрације.

У својој првој серији извршних налога на дан инаугурације, Бајден је обуставио изградњу спорног нафтовода наводец́и забринутост за животну средину. Нафтовод би требало да нафту транспортује из Kанаде до рафинерија у Тексасу. Бајден је тај потез означио као део заједничког напора за борбу против климатских промена.

Против администрације председника САД недавно је 12 савезних држава поднело тужбу због извршне наредбе која посебно предвиђа утврђивање такозваних социјалних трошкова за емитовање гасова стаклене баште.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here