АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден саопштио је да је изненађен сазнањем да су поверљиви документи пронађени у његовој некадашњој канцеларији у вашингтонској невладиној организацији „Пен Бајден центар“ и нагласио да он и његов тим у потпуности сарађују у разјашњавању свих околности у том случају.

Бајден је у обраћању новинарима, на заједничкој конференцији са лидерима Мексика и Канаде, саопштио јуче да озбиљно схвата поверљива документа и рекао да не зна шта она садрже.

– У потпуности сарађујемо у прегледу, за који се надам да ће ускоро бити завршен – навео је Бајден.

Бајденов адвокатски тим открио је око 10 досијеа у закључаном ормару у „Пен Бајден центру“ у Вашингтону у новембру, а они су предати Државном архиву.

ФБИ је укључен у истрагу поверљивих докумената пронађених у овој невладиној организацији, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд замољен је да их прегледа.

Бајден је током јучерашњег обраћања објаснио како су пронађени документи.

– Пронашли су нека документа у кутији у закључаном орману, или бар у ормару. И одмах су схватили да се у тој кутији налази неколико поверљивих докумената. Урадили су оно што је требало. Одмах су позвали архив – рекао је амерички председник.

Он је објаснио да је обавештен о овом открићу и да је био изненађен када је сазнао да у тој канцеларији постоји било каква владина евиденција, као и да не зна шта је у документима.

Рекао је да су му адвокати предложили да не пита шта они садрже.

Извор упознат с предметом је рекао у понедељак америчкој телевизији да серија докумената не садржи нуклеарне тајне, а није наведен степен њихове класификације и поверљивости.

Бајденов специјални саветник, Ричард Заубер, навео је у изјави за ЦБС у понедељак да су документе открили непосредно пре избора за Конгрес адвокати америчког председника који су рашчишћавали канцеларијски простор.

Бајден, који је био потпредседник САД за време мандата Барака Обаме од 2009. до 2017, након тога је до 2020. имао канцеларију у организацији која је удаљена нешто више од километар од Беле куће.

Он се због овог случаја суочава са критикама републиканаца након што је Министарство правде САД прошле године покренуло истрагу о поступању бившег председника Доналда Трампа са поверљивим документима откривеним на његовом имању Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди.

Оставите Коментар