ШЕФ Беле куће Џозеф Бајден је, обећањима да ће зауздати ковид, помирити подељену земљу, а Американцима побољшати стандард, мандат започео са више од 80 милиона освојених гласова, више од било ког његовог претходника, уз 56 одсто подршке бирача. Годину дана касније, бележи запањујући пад. Сад више од половине Американаца, 52 одсто, није задовољно његовим учинком, док ужива подршку тек 42 процента бирача, па је већ у опасној зони за председника који се нада реизбору.

Иако је усвојио помоћ током пандемије вредну 1,9 билиона долара, вакцинисао 50 милиона људи за првих 100 дана, усвојио инфраструктурни закон од милијарду долара, вратио САД Париском климатском споразуму, поништио забрану трансродних особа у војсци и именовао више судија од времена Роналда Регана, сада ужива веће неповерење него подршку грађана САД. Његов пад је убрзан хаотичним повлачењем америчких трупа из Авганистана, а додатно је опадао заједно са напредовањем делта соја вируса корона.

Главни стубови његовог ковид плана почивали су на широко распрострањеној кампањи вакцинације и масовном повећању тестирања. У првој години он је проширио доступност вакцине, па је око две трећине Американаца примило бар једну дозу, а 63 одсто потпуно је вакцинисано.

Но, САД су премашиле 800.000 смртних случајева од пандемије, уз пораст броја нових варијанти и континуирано противљење вакцинацији. Неспособност Беле куће да се припреми за изазове које представљају варијанте делта и омикрон вируса корона, претворила се, тако, од почетних изгледа за успех, у велику замку за Бајдена.

За многе Американце од короне је важније питање економије. Цене су порасле за седам одсто, што је највише од 1980-их. Са друге стране, у успех Бајденове администрације уписује се мала стопа незапослености која је пала на полувековни минимум.

Једно од обећања Бајдена док се кандидовао за функцију било је и окончање раздвајања породица миграната. Председник је одржао реч о окончању такозване политике нулте толеранције, а број малолетника који се држе у притворским центрима је опао.

Али, откако је у Белој кући, дошло је до прилива миграната, а Бајденов план да понуди правни статус за око 11 милиона људи без докумената у САД је застао у Конгресу.

Тако су Бајденове имиграционе реформе заправо појачале миграциону кризу и затрпале америчке границе.

ИЗБЕГАВА НОВИНАРЕ

КОНФЕРЕНЦИЈА за новинаре синоћ у Белој кући, било је тек 10. Бајденово обраћање новинарима, што је мање од његових претходника. Бела кућа је истицала да Бајден често одговора на питања новинарима у мање формалним окружењима, али Удружење дописника из Беле куће тражи више прилика да постављају питања председнику.

Оставите Коментар